Låt försona er!

Den värld vi lever i idag behöver verkligen försoning och människor som vill leva för att försona och försonas i världen.

Joh 3:16 Ty så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte ska gå under utan ha evigt liv.

Sky above. Earth below. Fire within.

Himlen ovanför mig. Jorden under mig. Eld inom mig.

Detta var Zaida Cataláns valspråk. 

Zaida Catalán dog i sitt sökande efter sanningen om vad som hänt i Republiken Kongo bl a om de 13 kvinnor och barn som dött i en massaker på en väg i Kasai.

Hon sökte sanningen för att hon ville göra världen bättre för människor att leva i.
Och mördarna de avskydde att hon tillsammans med 5 andra människor tog fram sanningen i ljuset och visade på alla olagligheter. För detta dog hon tillsammans med 5 andra (alla vet jag inte namnen på).

Vägen till försoning är ingen lätt väg, för allt måste fram i ljuset. Och oftast är det sanningen som vi vill dölja. Försoning innebär att se sanningen också när den gör ont, också när den blottar ondska, skam och övergrepp, också när den blottar vår litenhet som människor.

Det gäller både politiskt, i en grupp eller i en nära gemenskap mellan människor.

I Kongo handlade det om våld, makt och guld, om orätten som råder i många avseenden i landet. Våldet skakar människorna där om och om igen. Det är mycket som fattas både i sanning och i kunskap.

Försoningens väg handlar om att sluta använda våld, att sluta använda sin makt för att trampa på andra utan istället börja samtala med varandra.

Försoning kan aldrig ske på maktens villkor, då blir det ingen försoning, utan endast på ömsesidighetens villkor. Försoning är ett möte mellan människor i respekt, inte maktutövning.

Zaida Catalán utredde svåra brott, men försoning behövs ju inte bara i det stora samhälleliga perspektivet utan också i det personliga livet.

Men vad har detta med söndagens bibeltexter att göra?
Vad har detta med Jesus att göra? Allt skulle jag vilja säga.

Den värld vi lever i idag behöver verkligen försoning och människor som vill leva för att försona och försonas i världen. Människor som lever för att sanning och kärlek ska komma i dagen.
Nikodemus söker upp Jesus i ett samtal om natten för att han behöver svar, han är rädd för att visa sig så andra ser. Det är mänskligt och i vissa skeden i livet behöver vi det skyddade samtalet som inte sker inför öppen ridå. Kanske för att få modet att sedan tala öppet om det som är viktigt och sant.

Joh 3:16 brukar kallas lilla bibeln – för att den sammanfattar Guds tanke med Jesus för oss.
Gud älskar den värld vi lever i, varje människa och hela naturen. Allt finns i Guds kärlek. Guds kärlek är anledningen till att Jesus dör och uppstår för oss, för att vi ska försonas, bli hela och läkas, för att vi ska ha ett hopp.

För många är det en favoritvers – och samtidigt – är den verkligen det om vi tänker efter?
Gud sänder sitt barn, sin son för att rädda världen, inte för att döma den. Så domen är inte bestraffning, utan kris, tragedi och förlust – för att vi inte vill lämna mörkret av rädsla för ljuset. Tänk så mycket som görs för att dölja saker i mörkret!

Gud älskar vår värld och att älska är att ställa sig sårbar, att avhända sig mycket makt. Det utmanar vårt traditionella tänkande kring säkerhet och trygghet – som ju handlar så mycket om makt och kontroll. Jesus lever öppet och sårbart, han ger sitt liv för andra.

Vi går inte runt med t-shirts där det står ”makt gör allting rätt” men vi lever enligt det på så många sätt. Vi lever i en värld som söker säkerhet genom makt och kontroll, men även genom välstånd och konsumtion. Vi får lära oss att vi ska undvika sårbarhet till nästan vilket pris som helst och så bygger vi in oss bakom murar. Och att vara sårbar – skrämmer oss riktigt mycket…Jesu självutgivande kärlek är skrämmande i en värld som vår och går helt på tvärs mot tidsandan.

Vi vill bara offra vad vi anser oss ha råd till, vi lär oss att undvika sårbarheten till varje pris och bejakar den bara om ingen annan väg står till buds. Att älska sina fiender, kanske om allting annat är klart först, men inte annars.

Ty så älskade Gud världen … utmanar oss och sätter oss i rörelse mot något helt nytt. Himlen ovanför oss, jorden under oss och elden inom oss är en Guds gåva att ta emot och leva. Amen.

Lotta Miller/präst