Pristagarna Seija Kilpala och Raili Jokela Kettonen, tillsammans med diakonerna Kirsi Riikola och Hilkka Eriksson
Foto: Maria L Pedersen

Frivilliga i Vännernas mötesplats prisade som årets medarbetare

Nyhet Publicerad

De ideella medarbetarna i Vännernas hållplats på Örnäsgården i Luleå domkyrkoförsamling har utsetts till Årets medarbetare i Luleå stift 2016. Detta för sitt innerliga engagemang för de finskspråkiga i församlingen.

Av de 13 nominerade blev det de frivilliga som varit med och startat Vännernas hållplats på Örnäset i Luleå domkyrkoförsamling som tilldelades utmärkelsen Årets medarbetare i Luleå stift 2016, vid stiftsfullmäktige i Stiftets hus i Luleå.

De frivilliga ordnar träffar för ensamma sverigefinländare en gång i månaden, tillsammans med församlingens diakon för sverigefinskt arbete. De möter människor som nästan inte har några kontakter, som kanske glömt det svenska språket eller som bor isolerade. Vännerna blir hämtade med bil och får komma till dukade bord och ett trevligt program. Träffarna ska innehålla något för alla sinnen och varje gång bjuds det på sju sorters hembakade kakor. 
– Det är viktigt att bryta isoleringen, säger Raili Jokela Kettonen, en av de frivilliga som varit med från starten i Vännernas hållplats. 
– Så länge det är möjligt för dem, vill vi hjälpa dem att komma ut, det blir lite av en fest att få gå på en träff och möta andra, säger Raili.   
Det är ett tjugotal personer som är med vid träffarna varje gång och de som inte orkar vara med får hembesök. De frivilliga från Vännernas hållplats besöker också sverigefinländare som bor på äldreboenden. Dessa frivilliga är sverigefinska diakonens förlängda arm i Luleå.
– De är våra ögon och öron i samhället, säger Kirsi Riikola, diakon i Luleå domkyrkoförsamling och fortsätter:  
– De brinner verkligen för det här, det är fantastiskt att få vara möjliggörare för den här verksamheten.

Förra året firade ”Vännernas hållplats” sitt tioårsjubileum och det finns inga planer att dra ned på farten. Planeringen inför framtiden och utveckling av verksamheten är redan i full gång.

Priset ska uppmuntra verksamhet
Årets medarbetare i Luleå stift bygger på en motion i stiftsfullmäktige 2011. Syftet är att uppmuntra ett arbetslag, en enskild eller en grupp anställda eller ideella medarbetare för någon särskild innovativ, kvalitativ och uppskattad verksamhet inom kyrkans grundläggande uppgift. Priset är ett stipendium på 10 000 kronor till kompetensutvecklingsinsatser, samt ett diplom.

Två vinnare
I år har stiftsstyrelsen utsett två vinnare av medarbetarpriset. Förutom de frivilliga i Vännernas hållplats har också ungdomsenheten i Umeå stadsförsamling utsetts som vinnare. De kommer att presenteras närmare i samband med att priset delas ut under stiftsfullmäktige i november 2016.