En liten skrift om kyrkklockor

Kyrkklockorna hörs vida omkring, men hur ofta får man se dem? Eller dess inskription. Nu finns ett litet häfte att köpa där du kan läsa om olika typer av kyrkklockor.

Kyrkklockor

- en berättelse om kyrkklockan och om klockorna i Ljungskile församling

”Nästan varje kyrkklocka har en inskription, ett budskap till oss som hör klockan ringa. Dessa budskap förblir dolda för gemene man om ingen av oss som arbetar med inventarierna berättar, beskriver, dokumenterar och fotograferar dessa svåråtkomliga klenoder”.

 

Så står det i förordet till denna nyutkomna skrift i A5-format. 36 sidor om kyrkklockor i ett antal kyrkor över hela vårt land (även några från andra länder) och speciellt om kyrkklockorna i Ljungskile församling. 

Här hittar du fakta om kyrkklockor från norr till söder, historik, tillverkningsmetoder, inskriptioner, ringseder m m. Skriften innehåller 41 bilder.

Skriften finns att köpa i Ljungskile församling - i Ljungs, Forshälla och Resteröds kyrkor. Det går också bra att höra av sig till expeditionen, så skickar vi den.

Kontakt: ljungskile.forsamling@svenskakyrkan.se, 0522-999 70

Pris: 95 kr

Swishnr 123 276 95 37

Klockan i Grinneröds kyrka från 1631
Bönsöndagen 27 maj 1764 slog blixten ner i Forshälla kyrka och kyrkan brann ner. Den lilla klockan hängde i en klockstapel och räddades därför. Den är från 1200-talet.