Grattis på födelsedagen!

Nyhet Publicerad Ändrad

1 mars fyllde biskop Martin Modéus 60 år. Det firades med Öppet hus i biskopsgården.

Ett päronträd, en alldeles egen stola, hemgjort portvin, hemkläckta ägg, en SIPRI-rapport om miljöpolitik och flyhänt pianospel. Ja, det var några av presenterna som biskop Martin Modéus fick ta emot på sin 60-årsdag.

Men framför allt strömmade det till pengar till biskopens födelsedagsfond, pengar som går till barn och unga i Linköpings stift som behöver något extra.

-Jag är överväldigad över alla hyllningar och djupt tacksam över uppslutningen, säger Martin Modéus.

Det var många som passade på att komma till eftermiddagens Öppet hus i biskopsgården. Utanför serverades varm äppelmust från den egna trädgården och inne tog Martin Modéus emot tillsammans med hustrun Marianne Langby Modéus. Färgstarkast av gästerna var kvinnorna från Kvisk, Kvinnor i Svenska kyrkan som bar folkdräkt och historisk dräkt. Först kom landshövding Carl Fredrik Graf och sist, efter ett just avslutat fullmäktigemöte kom Linköpings borgmästare Lars Vikinge.

Däremellan strömmade det in gäster: företrädare för andra kristna samfund och förtroendevalda och medarbetare från flera av stiftets församlingar. Slaka-Nykils pastorat hade ett päronträd som gåva, Vadstena pastorat en ikon från ett kloster i Belarus. Stiftskansliets skogsförvaltare Bengt Palmqvist hade gjort eget portvin. Kantorn Fredrik Östergren slog sig ned vid pianot bakom bordet med snittar och mini-semlor och bjöd på en fartig version av ”In the Mood”.

Martin Modéus två företrädare, Martin Lind och Martin Lönnebo var också där. Liksom ”klimatprofessorn” Björn-Ola Linnér som hade med sin rapport ”Anthropocene (in)securities”, en tillbakablick på 50 års miljö- och klimatpolitik. 

Stor bredd på gåvor och gäster alltså. Och Martin Modéus är mycket nöjd med dagen:

-Detta är en dag som jag kommer att minnas med tacksamhet under resten av livet, säger han.