Sinnesro för kropp och själ

– Domkyrkan och sinnesrogudstjänsten har blivit en viktig del i en stressad tillvaro, berättar Johan Melander som går regelbundet på Sinnerogudstjänsterna i Domkyrkan.

Jag kom i kontakt med sinnesrogudstjänsten genom en vän till min fru och mig. Hon var sjuk och gick regelbundet dit. Vännen drog med min fru, som verkligen uppskattade upplevelsen. Utifrån att jag uppskattar livemusik, så övertalade de mig att gå. Sagt och gjort. Jag gick dit och jag var inte svårövertalad i fortsättningen. Det var en fantastisk upplevelse att få njuta av fin musik i en byggnad som är magnifik på så många sätt. Ljudet och upplevelsen av musik och sång är fantastisk. Upplevelsen förstärks när man sitter i stillhet och får möjlighet att njuta och reflektera över alla människor som varit med och byggt denna vackra kyrka. Detta förstärks ytterligare i samband med ljusceremonin och ännu mer när det är tyst i fem minuter.

När tar man sig tid att bara sitta och vara under så lång tid? Att låta själen få komma ifatt vår kropp, i dagens samhälle där vi rusar fram så fort.

Jag uppskattar ögonblicken när jag får njuta av doften och ljuset i Domkyrkan. Det kan vara magiska ögonblick under vår och höst, när solens strålar kämpar och letar sig in genom de vackra fönstren och speglar sig i golvet.

Några av de finaste stunderna har varit när det spelas stillsam musik som inte har direkt en kyrklig koppling. Kanske för att jag själv inte är där för kyrkan och trons skull i första hand. Utan för möjligheten att göra gott för kropp och själ, genom att försöka finna stillhet och reflektion för att försöka nå sinnesro.

Livet går i hög hastighet och det är få stunder som vi tillåter oss att stanna upp och reflektera. Sinnesrogudstjänsten ger den möjligheten, att stanna upp och kanske stoppa oss från att gå vilse och ge oss möjlighet att byta riktning mot ett annat håll. Därför tänker jag ofta på hur viktigt det är att faktiskt försöka nå en tillvaro och ett sinnestillstånd utifrån just sinnesrobönen.

Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.

Hoppas att du kommer dit och ger dig själv den gåvan, att ge kropp och själ en välbehövlig stund för att stärka dig.

Sinnerogudstjänst firas i Domkyrkan sista söndagen i månaden 18.00.

Text: Johan Melander. Foto: Royne Mercurio (ur Liv & Längtan Nr 2 2019)