Samtal med människofeeling

Diakonerna och prästerna som jag har pratat med har en människofeeling, berättar Kim som går i samtal i Skäggetorps kyrka. Jag har mött olika människor med olika professioner genom livet som inte har den här feelingen för att möta människor. Här känns det naturligt och avslappnat att prata. 

Diakonen som jag pratar med möter mig i det skedet som jag är. Om jag är glad, ledsen eller arg så tar vi det därifrån. Det är ett äkta och nära möte på samma nivå där hon ser mig som den jag är. 

Hon är en medvandrare som har följt mig länge och känner mig väl. Hon möter mig i mitt här och nu. Ibland föreslår hon en paus när jag ser trött ut och hon erbjuder sig att hjälpa till med olika saker. Det är skönt att ha den här närheten där man kan skratta, gråta och be tillsammans. Det är ingen quickfix, för att lösa någonting, utan man gör det tillsammans och det får ta den tid det tar.

Det kan kännas bra efter ett samtal, men det kan även kännas omtumlande. Man kan ha varit med om mycket och pratat om sånt som är jobbigt och som rör upp.

Jag tror att många skräms av kragen och tror att man måste prata om kristna saker.

Det är skönt att känna att det inte är en behandling, utan jag bokar samtal när jag själv vill och behöver det. Jag kan ringa eller maila och fråga om vi kan boka en tid. Javisst, det är aldrig några problem.

Jag har alltid varit kristen, men min tro har blivit djupare med åren. Så det har varit naturligt att ta kontakt med kyrkan när jag behövt prata med någon.

Människor kan komma till kyrkan oavsett om man är kristen eller inte och få ett lyssnande öra. Jag tror att många skräms av kragen och tror att man måste prata om kristna saker eller Bibeln, men man får prata om precis vad som helst. Samtalet är så viktigt, att inte känna sig ensam och att det finns någon som stöttar och lyssnar.

Jag har även kontakt med kyrkomusikern och vi sjunger tillsammans. För mig är musiken nyckeln till själen. Den bygger broar mellan människor. Jag mår så himla gott i kyrkan, det är så härligt att komma hit. Man får ny kraft.

Min tro har blivit djupare och har stärkts genom dessa samtal. Jag märker under corona-tider att jag behöver samtal extra mycket. Det är livsviktigt för mig att gå hit. Här finns det eldsjälar som bryr sig om och jag glöms aldrig bort. Känner en enorm tacksamhet att de finns. Det här är mitt andra hem. Så viktigt är det. ■

Text och foto: Royne Mercurio ( ur Liv & Längtan Nr 3 2021)

Samtal

I kyrkan finns det olika möjligheter till enskilda samtal med en präst eller en diakon. Varje natt går det att ringa till Jourhavande präst.