Foto: pixabay.com/sv/users/StockSnap-894430

Så får bönen plats mitt i vardagen

Anders Facks delar med sig av 4 tips på bön i vardagen.

För några år sedan gjordes en undersökning som visade att en femtedel av svenskarna ber till Gud regelbundet. 

När jag hör ordet bön, så kommer först bilder av levande ljus och någon form av andakt och gudstjänst. Men jag tänker att det är så mycket djupare.

Vi ber ständigt! Vårt sinne är vänt mot våra medmänniskor. Vårt liv hänger samman med allt liv på jorden och med Gud. Därför tänker jag att Gud är närvarande i varje andetag och i varje hjärtas slag.

Jag behöver påminna mig om att jag inte är ensam. Jag behöver också hela tiden vidga min värld, vidga min omtanke om andra. Jag behöver ha det heliga i mitt vardagliga och det djupaste i det enkla. Det jag inte vet om, har jag liksom inte så stor glädje av.

Fyra tips på bön

Här kommer några tips på bön, utanför det ordnade och kollektiva:

när du lagar mat

Perfekt tillfälle för dig som gillar att laga mat. Tacka för det du har. Be för dem du skulle vilja dela mat med, eller för den som saknar det nödvändiga i livet…

när du tränar

Funkar för mig, bara när jag springer själv i skogen. Som att sinnet öppnas extra i det hälsosamma.

när du är på toa

Påminn dig om att Gud är överallt. Det finns inget orent för Gud. Inget är för illaluktande eller för skämmigt för den som känner dig och dina inälvor (läs Psaltaren 139 om du undrar över den referensen).

när du reser till och från någon sysselsättning

Inga lästa böner, om du kör, utan bara hjärtats fria bön. Be om vägledning i ditt liv, kanske…

Bönen kan ge en fördjupad känsla av livet, eller så ger det ingen känsla alls, men det som ofta händer när vi ber är att vi påminns om hur ditt liv står i relation till Gud och hela världen. ■

Text: Anders Facks (ur Liv & Längtan Nr3 2018)