Linköpings domkyrkopastorat Besöksadress: Ågatan 40 , 58222 Linköping Postadress: Box 2037, 58002 Linköping Telefon: +46(13)205000 E-post till Linköpings domkyrkopastorat Webbplats

Reformationsåret 2017

Den 31 oktober 2017 är det 500 år sedan Martin Luther enligt traditionen spikade upp sina teser på porten till Wittenbergs slottskyrka. Det uppmärksammar vi på många sätt under året.

Händelsen i Wittenberg inledde reformationen som förändrade både kyrkan och samhället på sin tid, och gör det fortfarande. Reformationen är en pågående process som har pågått i 500 år.

Vilka berättelser är det som bär oss som kyrka, både bakåt och framåt i tiden? Vår kyrkas historia och Martin Luthers liv och lära har en självklar plats i de samtalen, men det handlar minst lika mycket om vad kristen tro är och om kyrkans roll i världen. På den här sidan hittar du information om vad som händer under reformationsåret i Linköping.

Luther, Bach och musiken, del 1.

Lördagen den 18 februari 108.00 i Domkyrkan
Musik vid helgsmål. Ur J S Bach – Klaiverübung dritter Teil, Sara Michelin, Marie-Louise Beckman och Christer Staaf.

Klostrens upplösning i Sverige under 1500-talet

Söndagen den 19 februari 15.00 Domkyrkan
Fil. Dr. Martin Berntson, Göteborg, föreläser. Arrangör: Linköpings kloster.

En Lutheropera – musik och tankar

5 mars 14.00-17.30 i S:t Lars kyrka – friheten och valet
Eva Sommestad Holten, librettist och scenograf och Bo Holten, kompositör och dirigent.

Ladda ner programbladet (PDF)

Luthers psalmer – Glädje och hopp

Tisdag 14 mars 18.45 i Domkyrkan
P O Nisser berättar om Martin Luthers psalmer. Medverkar gör Domkyrkans kammarkör, Marie-Louise Beckman, Östgöta Barock och Torbjörn Köhl.

Luther och Ignatius

Onsdagen den 15 mars 19.00 i Hackeforsgården

– om hjärtats reformation

Föredrag med teologie doktor Anna-Karin Hammar. Mycket skilde dem historiskt åt, Martin Luther i Tyskland och Ignatius av Loyola som verkade i Spanien, Frankrike och Italien. I dag är det mycket som förenar dem. Anna Karin Hammar berättar om hur Ignatius och Luther kan hjälpa oss i dag att hitta vägen till levande hjärtan.

Reformationsjubileum 2017 – Friheten och valet

20 mars 18.00-20.00 samtalskväll i s:t Lars kyrka
Vi samtalar utifrån föregående söndagseftermiddag (5:e mars) och en text
som kan hämtas på Gustaf Wingren-sällskapets hemsida:
svenskakyrkan.se/linkopingsstift/gustaf-wingrensallskapet

Luthers ungar

Lördagen den 25 mars 18.00 i Domkyrkan
Helgsmål med Musikal. Barnkörer från domkyrkoförsamlingen tillsammans med körer från hela stiftet.

Seminariedag om Luther i S:t Lars

23 april 14.00-17.30 i S:t Lars kyrka

Luther och svenska reformationsjubiléer

Carl Axel Aurelius, professor

Luther och Sverige mellan minne och glömska

Bengt Kristensson Uggla, professor

Luthers ungar

Söndagen den 21 maj 10.00 i Ansgarskyrkan
Musikal med kyrkans barnkörer.

Bordssamtal i S:t Hans kyrka

Lördagarna 25/2, 18/3, 29/4, 20/5 kl 10.00

Efter morgonmässan 8.45 och den därpå följande frukosten, samtalar vi
vissa lördagar om tro och kyrka. Samtalsledare och tema skiftar.