Kvällsöppet i S:t Lars kyrka

– Det är trevligt folk här, så jag brukar titta in när jag har vägarna förbi och ta en kopp kaffe och snacka en stund, säger Jöran med J som är stammis på Kvällsöppet i S:t Lars kyrka på fredagskvällarna.

– Kvällsöppet startade vid skolavslutningen 2020, berättar Roger Karlsson som leder verksamheten. Vi såg ett behov av en trygg plats att få komma till och med vårt unika läge med en fantastisk lokal mitt i stan och människor som var villiga hjälpa till så satte vi i gång.

Under det första året hade vi öppet några gånger i månaden, till exempel i samband med högtider eller andra tillfällen då vi bedömde att behovet var extra stort. Men sen i höstas har vi haft öppet varje fredagskväll 20.00-01.00. Sen har vi fått anpassa oss efter pandemin, såklart. 

– I kyrkan kan man spela spel, prata en stund, låna mobilladdare eller toalett, säger Roger. Man kan också få hjälp att ringa någon, vänta på bussen, få något att äta eller dricka, värma sig eller kanske tända ett ljus och njuta av friden i kyrkorummet. Det är en helt kravlös plats att vara på. 

– Vi är även ute och vandrar på stan, fortsätter Roger. Det är mycket männi-skor i rörelse, speciellt vid tillfällen som skolstart, skolavslutning och valborg. Många människor kan sakna en trygg plats. Det förekommer en del fylla och påverkan, och då kan man lätt hamna i en utsatt situation. Att vi som kyrka är där skapar trygghet och är ett sätt att visa omsorg om vår medmänniska. 

Vi står också i dialog och samverkan med såväl ordningsvakter som kommunens frivilliga resursgrupper och andra som vandrar på stan.

– När portarna slår upp vid 20.00 har ett gäng ideella och några anställda från de olika församlingarna i Linköping fixat smörgåsar och fika, berättar Roger. Vi har andakt 22.00 och 00.45 varje kväll och det är ofta musikinslag däremellan. Verksamheten bygger till stor del på ideella medarbetare. Det blir en möjlighet att göra något meningsfullt för både sig själv och någon annan. En del är här varje vecka, andra någon gång ibland. Och det finns utrymme för fler att engagera sig.

– Jag började komma hit för drygt ett år sen, berättar Josefin Alm som är ideell på Kvällsöppet. Först var jag här en gång i månaden, men nu är jag här varje fredag. Jag kan lika väl hänga här som att sitta ensam hemma med katten. Här kan jag göra nytta och så får jag sällskap. Det är en win-win.

– Jag känner att jag gör skillnad, fortsätter Josefin. Det är roligt att träffa människorna som kommer hit och det betyder mycket att jag har en uppgift. Eftersom jag är här varje vecka så vet jag hur allt funkar. Att möta folk är speciellt. Vi har ungdomar som kommer in och vill låna toaletten eller ladda telefonen, några hemlösa, några som vill ha någon att prata med och andra som vill sitta ensamma en stund i kyrkbänken. Alla är välkomna. ■

Text och foto: Royne Mercurio (ur Liv & Längtan Nr 4 2022)