Linköpings domkyrkopastorat Besöksadress: Ågatan 40 , 58222 Linköping Postadress: Box 2037, 58002 Linköping Telefon: +46(13)205000 E-post till Linköpings domkyrkopastorat

Lyssna på berättelser om människoöden

Nu kan du göra en egen guidad tur bland linköpingsprofiler på Centrala griftegårdarna.

313 kulturgravar

Våra begravningsplatser ska vårdas och underhållas så att deras kulturhistoriska värde bibehålls. Totalt finns 313 kulturgravar på Linköpings griftegårdar. Kulturgravar är gravar som bedöms vara speciellt intressanta. Bland dessa ingår en grupp av gravar, i nuläget 63 st, av särskilt intresse som försetts med informationsskyltar där du själv kan läsa om personen som är begravd. Tio av dessa gravar ingår nu i en självguidande promenad.

Genom att scanna QR-koder får du en egen guidad vandring bland dessa utvalda kulturgravar på Gamla griftegården (den äldsta delen av Centrala griftegårdarna) i Linköping.

Så här funkar det

QR-koden fungerar ungefär som en streckkod som går att läsa av med din smartphone eller läsplatta. Genom att läsa av koden får du lyssna på en berättelse om vilka kända personer som ligger begravda på kyrkogården och ta del av deras livsöden.

Tio gravar ingår just nu i promenadslingan, bland annat gravarn som tillhör kungamakaren Carl-Otto Mörner, konstnären Johan Krouthén och tidningsfamiljen Ridderstad. Du kan välja att följa hela slingan från första till sista graven eller lyssna på enskilda berättelser genom att scanna koden på respektive grav.

Om du inte har möjlighet att besöka Centrala griftegårdarna kan du lyssna på guidningen på denna sida http://www.kulturgravar.se/6_09_157_karta.html