Julen är en tuff tid för många

– Vi möter och hjälper utsatta människor året runt, men vid jul ökar behovet, säger Pernilla Janson som är diakon i Skäggetorp. Då är det kyrkans uppgift att vara där med både mat och julklappar och inte minst erbjuda gemenskap.

– Julen har blivit så stor kommersiellt och det finns en förväntan att man ska sitta runt det där bordet med tända ljus, med mormor och morfar och alla barnen, instämmer Emmie Davidsson som är diakon i Tannefors. Det är väldigt många människor som lever ensamma. Som inte har barn och som kanske inte har den bästa relationen till sina föräldrar. Då blir julen påtagligt jobbig. Julen väcker mycket tunga saker. Både förlust eller om man är osams. Det är många som inte har sina barn hos sig. Det är inte bara så att du inte har råd med julklappen, du kanske inte ens får träffa den som du vill ge den till. 

– Vi vill ha fokus på gemenskapen under julen, berättar Pernilla. I Skäggetorp har vi en lång tradition av att erbjuda jullunch i kyrkan på julafton med julkrubba och dans kring granen, men under pandemin har det inte varit möjligt. 

Förra året hade vi julkrubba utomhus. I år kan vi vara inomhus, men vi försöker beroende på vädret ha alla andra aktiviteter ute på kyrkbacken. Tomten kommer, det finns fika, korv med bröd och det blir dans runt ekarna. Vi pyntar så mycket det bara går här i Skäggetorp. Alla har inte råd med pynt eller så orkar man inte pynta. Då kan man komma hit och få känna lite julstämning.

– Det är också väldigt uppskattat med ideella uppgifter under jul, fortsätter Pernilla, då får man komma och möta människor och vara en del i ett sammanhang. Alla är välkomna att komma och vara en medmänniska. Att prata och lyssna betyder massor. Kom och häng och möt människor – för vi behöver alla varandra. 

– S:t Lars kyrka har nattöppet på julafton, säger Emmie. Gemenskapen är viktig. Vi hjälper även många människor ekonomiskt med mat och julklappar. Det är många som är fast och som inte kan påverka sin ekonomi så fasligt mycket. Alla kan drabbas och det kan gå fort. Om man blir sjuk eller blir av med jobbet och saknar det sociala nätverket då står man där och är väldigt utlämnad. Man klarar sig, med nöd och näppe, men julen kostar och då kanske man behöver det lilla extra så att man kan köpa en gran eller en pulka till barnen. 

– På julen prioriterar vi framför allt barnfamiljer, säger Pernilla, men den som behöver hjälp får hjälp. Vi kan göra det tack vare de medel vi får in på olika sätt. Vi prioriterar även barnen på sommaren. Julen påverkar alla, men sommaren är så påtaglig för barnfamiljer när det gäller ekonomin. Det finns en press att man ska göra saker på sommaren så vi hjälper till med utflykter, inträdesbiljetter, badkläder och badkort. Och till jul är det julklappar, men även tågbiljetter om man till exempel vill åka till kusinerna.

Sen har vi en hel del äldre och dom tipsar vi om Pauvres Honteuxs stiftelse för fattiga äldre. Då hjälps vi åt med ansökan och ibland leder det även till ideella uppdrag och en ingång till våra församlingars många olika mötesplatser. 

– Sen får vi in mat från Handla för andra (se sid 9) på Ica Signalen i Ekholmen, säger Pernilla. Det är superbra. Vi får många fina gåvor därifrån och har då möjlighet att ge vidare allt från torrvaror och julgodis till tandkräm.

– Alla som kommer och söker hjälp har vi samtal med kring hur situationen ser ut, hur man har det och varför man behöver den här extra hjälpen inför julen, berättar Emmie. Vi gör en ekonomisk utredning och man får fylla i en ansökningsblankett med inkomster och utgifter. Därefter gör vi en bedömning. Det finns en norm som vi utgår ifrån, men allt beror i slutändan på hur mycket gåvomedel som vi har lyckats skrapa ihop under året. Blir man beviljad så får man presentkort på den lokala mataffären. Till barnen köper vi julklappar utifrån vad de önskar sig. 

Det är inte bara så att du inte har råd med julklappen, du kanske inte ens får träffa den som du vill ge den till.

– Ungdomar och unga vuxna får presentkort i julklapp, så kan de handla något till sig själva, säger Pernilla.

– Man kan få bilder på julgranen eller tackbrev som får en att börja gråta, säger Emmie. Och det är tack vare alla människor som gett pengar som gör att vi har möjlighet att hjälpa. 

– Det är en skön känsla av lycka när man någon söndag efter jul möter barnen som kommer med det som dom fått och säger: ” – Titta, vad jag fick av tomten!” Och så vet man att den har jag slagit in, avslutar Pernilla. ■

Vill du ge en gåva till vårt diakonala arbete i jul?
Swisha en valfri summa till 123 524 59 31. 

Text och foto: Royne Mercurio (ur Liv & Längtan Nr 1 2022)