Meny

Jul på Stadsmissionen

– Det är jul på riktigt när man går från Kontaktcentrum på julaftons eftermiddag, berättar Staffan Jonsson som är präst och som varit med på Stadsmissionens julfirande i många år.

– Hit kommer många utsatta som lever hårda liv och julen är kanske den tuffaste tiden på året för dem, menar Staffan. Då betyder det jättemycket att det finns en omsorg, att det blir lite festligt och trevligt, att man blir bortskämd med god julmat och att man får julklappar.

– Kontaktcentrum startade på Magasinstorget den 15 augusti 1972 berättar Staffan vidare. Då öppnade man en servering och bjöd in de så kallade utslagna människorna i Linköping. Än idag är det navet i Stadsmissionens verksamhet. Kontaktcentrum ligger på Isidor Kjellgrens gränd och har öppet alla dagar året runt. Här serveras frukost varje morgon och lunch på vardagar till en billig peng. Det är cirka 250 personer som kommer hit ganska regelbundet, varav ett 65-tal är dagliga besökare. Kontaktcentrum är en av få platser i samhället där de blir bemötta med värme och respekt och tilltalade med sina rätta namn. De älskar ”KC”.

– Jag har haft förmånen att få vara med på julfirandet i många år nu, berättar Staffan. Jag börjar julfirandet med den levande julkrubban i Domkyrkan vid elva, sen går biskopen och jag ner och skruvar fast Jesus-barnet i krubban på Stora torget. Efter det fortsätter vi vidare till Kontaktcentrum och biskop Martin håller en enkel andakt och Lana Brunell och Bruno Andersson sjunger och spelar julsånger. Det är alltid väldigt god stämning och att biskopen kommer dit är ett sätt att visa respekt för dessa människorna.

– Det är djupt meningsfullt och roligt, säger Martin Modéus om julafton på Stadsmissionen. De goda samtalen fördjupar både julen och livet för mig.

– Det är en fin tradition som betyder väldigt mycket, säger Bruno Andersson som varit med och spelar piano på Kontaktcentrum i ungefär tio år nu. Gunnar Hoffsten och jag var kollegor och hade skivbutik ihop på Trädgårdstorget i 35 år. Gunnar och dottern Louise sjöng på Kontaktcentrum på julafton under många år. Och när Gunnar gick bort fick jag och Lana Brunell frågan om vi ville fortsätta traditionen.

– Det känns väldigt bra att få börja julafton med en stund på Kontaktcentrum, berättar Bruno, det ger en tillfredsställelse att se vad det betyder när man är med och spelar och underhåller en stund. Det är mycket tacksamhet som vi får möta.

– Att få vara med och sjunga på ”KC” betyder jättemycket för mig, berättar Lana Brunell. Det har blivit en tradition och naturlig del av julafton efter alla år som jag fått äran att komma dit. Första åren sjöng jag tillsammans med Gunnar Hoffsten på piano, men flest år tillsammans med Bruno. Förrförra julen såddes fröet till Stadsmissionens Våga & vinn-kör, nu kommer den också att sjunga några sånger på julafton.

– Julen för mig handlar om att umgås och dela med sig, menar Lana och kan jag göra någon glad genom att sjunga, så är det den bästa julklapp jag kan både ge och få. ■


Text och foto: Royne Mercurio (Artikel hämtad ur Liv & Längtan Nr 1 2020.)

Biskop Martin, Lana Brunell, Staffan Jonsson och Bruno Andersson har varit en del av julfirandet på Kontaktcentrum i många år.

Om Stadsmissionen i Linköping

Allt började när Margareta Lysén, ungdomskonsulent på Linköpings stift år 1970, såg behovet av att hjälpa utslagna människor som fanns i Linköping. Tillsammans med några andra stiftsmedarbetare föreslog hon att en stadsmission skulle bildas i Linköping. Dåvarande domprosten i Linköping, Sven Ingebrand engagerade de svenskkyrkliga och frikyrkliga församlingarna och 15 november 1971 bildades Stadsmissionen.

Den 15 augusti 1972 öppnades dörrarna och besökarna erbjöds mat, varma kläder och skor. 47 år senare är Kontaktcentrum fortfarande en plats dit alla är välkomna och människor med svåra livsproblem, där ofta beroendeproblematik ingår, får stöd och blir sedda.

Källa Stadsmissionen.