Helena har tonsatt nästan 3 000 år gamla texter

Helena Ritzén, församlingsmusiker i Domkyrkan, har tonsatt ett antal psaltarpsalmer ur den gammaltestamentliga bibelboken Psaltaren vars texter är skrivna på 900-talet–300-talet före Kristus. Nu finns dom inspelade så att man kan lyssna på dom.

Helena, hur kom det sig att du började tonsätta psaltarpsalmer?

För några år sen fick jag ett uppdrag av en vän att tonsätta en vers ur Psaltaren. Det var ”Herre lär mig dina vägar, visa mig dina stigar”. Jag tonsatte den versen men kände att det saknades något. Jag öppnade Bibeln och såg att versen är omfattande, väldigt vacker och intressant så jag fortsatte tonsätta en bit till.

Sen noterade jag ner den och lät ungdomskören sjunga den på en högmässa i Domkyrkan, för där har psaltarpsalmer en given plats varje söndag. Församlingen sjöng också med i ett omkväde. Det var så fint och jag fick verkligen mersmak. Sen dess har jag fortsatt...

Vad betyder Psaltarens psalmer för dig?

Nu när jag satt musik till en del av texterna så kan jag dem utantill. De följer mig i vardagen som någonting gott i min osynliga ryggsäck. Det finns ett ord på vägen nästan jämt. 

Det är ju jättegamla texter. Har dom någon relevans idag? 

Ja, människors liv har genom alla tider varit fyllda av glädje och sorg, medgång och motgång, tro och tvivel. Allt det där finns det ord för i Psaltaren. Vackra ord, men även ord man kan störa sig på som ger mig lite motstånd. Tanken att jag får dela flera tusenåriga böner med människor över hela jorden och med dem som gått före mig är mäktig. 

Och nu har du spelat in dom också. Vad har du för tanke med det? 

Jag har genom åren fått indikationer på att människor vill sjunga och lyssna på den musik jag skapat. Nu i coronatider så fanns det utrymme att prioritera detta vilket jag är väldigt glad över. Vi vill möjliggöra för fler att kunna lyssna på och sjunga sångerna. För vi behöver slitstarka ord till tröst när livet känns motigt eller ord som berättar om vår relation med Gud.

Hur vill du att sångerna ska komma till användning? 

Lyssnas på och sjungas. Några sånger passar kör, andra passar kanske mer för solister, några för unga och så vidare. De kan användas i gudstjänster också med församlingssång. Men sen har jag också lite spännande planer på G som jag klurar på med kollegor…

Hur kan man lyssna på dom? 

De kommer att finnas att lyssnas på Svenska kyrkan i Linköpings hemsida. (kommer publiceras här när de kommer ut)

Det är en releasekonsert på gång också… 

Lördagen den 20 november 17.00 så spelar jag och en trio i S:t Lars kyrka. Kontrabas, flygel, slagverk och sång. Musiken är inspirerad av folkmusik och jazz. Det är fri entré. Välkommen!

Ur Liv & Längtan Nr 6 2021