Foto: Foto: Free-Photos/Pixabay

Fastan utmanar till möte med dig själv!

Långt före vår tids alla trender att fasta för sin hälsas skull, så har fastan funnits med som en naturlig del i de flesta religioner. Den kristna fastan har sitt fokus på den inre människan och strävar efter en sinnesförändring.

Att fasta är att avstå från något för att vinna något annat. Fastan handlar om att du ska få tid för eftertanke och bön, och tid för att komma närmare Gud. Det kan få vara en tid i livet då vi stannar upp och reflekterar över våra liv.

Om du fastar behöver det inte betyda att du inte äter. En kristen fasta kan vara att avstå från till exempel tv-tittande, godis,  kaffe, alkohol, kött, Facebook eller något annat. I många av våra kyrkor serveras bara vegetariskt under fastan. Fastan kan också handla om att avstå något för att spara pengar, som istället kan gå till någon som behöver dem bättre.

För många är den kristna fastan något som man gör ”i det fördolda”, så när vi sökte några som ville berätta om sin fasta så blev berättelserna anonyma.

Emanuels kaffefasta blev träning i empati

När påskdagsmorgonen kom och min 40 dagars kaffefasta var över så var det nästan en helig stund att få dricka den rykande första koppen kaffe igen på över en månad. Underbart!

I början var det mycket fokus på huvudvärk, kvällströtthet och ett ständigt kaffesug. Inte minst det sociala att sitta och hålla en kopp i handen under fikastunden. Efterhand försvann de fysiska reaktionerna och det sociala beteendet fick ersättas med vatten och ibland en frukt för att inte hamna utanför gemenskapen och att inte glömma att pausa. Framför allt de stunder då kaffet förgyller livet var de som hela tiden fanns kvar som en uppoffring. Helgmorgnarnas kopp tillsammans med en oläst tidning på köksbordet.

Men jag tror att min empatiska förmåga ökade. Jag kommer ha större förståelse för de som saknar dagligt bröd och även en annan empati med t ex rökare som vill och försöker sluta. Sen är det med viss stolthet som jag konstaterar att jag faktiskt klarade det.

Jag tror att fastan kan få oss att växa som människor, som medmänniskor och även i relationen med Gud. Att detta ständigt finns med i tankarna under 40 dagar - gör att tankarna också vandrar runt i ett inre landskap. Det blir nog någon form av fasta även i år...

Josefin utmanade sig med fasta från sociala medier

För ett antal år sedan bestämde jag mig för att fasta från sociala medier under fastan. Jag kände flera som gjorde det innan mig och jag ville också prova.

Går det att under 40 dagar inte använda mig av Facebook, Instagram, Snapchat och så vidare? Det var en utmaning. Att jag valde att fasta just från sociala medier hade att göra med att fasta från något som jag kunde klara mig utan. I dagens samhälle är vi så beroende av sociala medier.

Jag lyckades med min fasta. De första veckorna var svårast, det blev att spela mycket mobilspel! Lyckan att på påskafton åter få gå in på bland annat Facebook var stor och lyckan över att klarat fastan var också stor!

Skulle jag göra om det? Nja, jag tror faktiskt inte det. Men jag skulle absolut rekommendera andra att prova. Det är nyttigt att inse hur mycket tid vi lägger på till exempel Facebook idag. Så mitt tips är att prova! Jag fick ta bort alla apparna på telefonen för att hindra mig från att gå in på dem. Jag meddelade på alla konton att jag skulle fasta och att om de ville ha kontakt med mig så fick de smsa eller ringa till mig.

Finska ekofastan tacklar klimatångest

Kan du tänka dig att under sex veckor ta bussen eller cykla istället för bilen, spara på vattnet eller undvika att köpa nytt? I Finland vill kyrkan inspirera finländarna att ekofasta.

– Ekofastan är ett sätt att lyfta fram de viktiga miljöfrågorna. Ekofastan ger också en möjlighet att tänka på fastan på ett nytt sätt. Fastan handlar om att vi avstår från något till förmån för något annat eller någon annan. Om vi avstår från t.ex. onödig konsumtion ger vi utrymme för annat i våra liv, säger Simon Lampenius, koordinator för sociala medier vid Kyrkostyrelsen i Finland.

För sjunde året i rad lyfter den finska ekofastan fram de brännande frågorna om ekologi, hållbarhet, långsam livsstil och konsumtion. Temat för ekofastan 2018 är Med hopp som drivkraft. Organisationerna bakom kampanjen vill slå hål i klimatångesten och ingjuta hopp för framtida generationer.

Dystra rapporter om miljöns tillstånd och stater som drar sig ur överenskomna klimatavtal triggar klimatångest vilket förekommer främst bland unga. Med klimatångest menas den oro, ångest och rädsla som klimatförändringen väcker.

Läs mer om Ekofasta

Zero waste blev en lösning på Julias klimatångest   

Bloggaren Julia Degerth har sedan sommaren 2016 levt enligt en zero waste livsstil.

– Zero waste betyder noll avfall. Det som jag gör är att jag inte slänger bort någonting – någonsin. Sådant som jag kan sortera eller återvinna räknar jag inte som skräp, säger Degerth.

– Jag har själv haft ganska mycket klimatångest som barn, och har så gott som hela mitt liv försökt göra något som är bra för planeten. I maj 2016 gjorde jag ett försök att leva enligt zero waste livsstilen. Det var roligt och det var lätt och det har lett till en livsstil som jag håller på med ännu idag. Det ger mig hopp att människor blir positiva när jag pratar om zero waste.

Gör din egen ekofasta-lista!

Förra årets ekofasta handlade om återanvändning. Här en lista med frågor som du kan svara på för egen del eller posta i sociala medier och tagga med #ekofasta

1. När undvek du senast att köpa något nytt och hittade på en annan lösning?

2. Vad köpte du nytt senast? Varför?

3. Du har köpfasta men behöver skaffa en gåva, vad gör du? Är det okej att ge något begagnat i gåva?

4. Vad lånade du senast? Har du redan lämnat tillbaka det?

5. Brukar du gå på loppis? Vilket är ditt favoritloppisfynd?

6. Vad reparerade du senast? Reparerade du själv eller tog du hjälp av någon?

7. Äger du något tillsammans med någon annan? En bil, båt, gräsklippare eller kaffeservis?

8. Många vill leva minimalistiskt. Blir du lycklig av att ha mer eller mindre grejer?

9. Vad rensade du senast medvetet ut från ditt hem? Hur gjorde du dig av med det?

10. Slutligen, vad är ditt bästa återanvändningstips?

Allt om fastan

Fastan är en förberedelsetid. Genom att avstå från något kan vi fokusera på något annat i livet.

Två majskolvar mot blå himmel

Livräddare i fält

Mat är en mänsklig rättighet, ändå går miljoner människor på jorden hungriga. Det är en fråga om fördelning – vi delar inte lika på resurserna.