En oas i staden

En viloplats för de döda kan också vara en livfull plats för de levande. Det finns mycket att upptäcka på griftegårdarna.

Kan man få energi av att besöka en griftegård, där allt egentligen handlar om frånvaro av energi? En plats där tidigare generationer vigts till den sista vilan och många gravstenar har orden ”Sov i ro”, huggna i granit. Vi vill nog svara ”Ja” på den frågan. Det sjuder nämligen av liv och energi på våra griftegårdar. Om man tar sig tid att sitta ner en stund, och ta in verkligheten med alla sinnen, kommer man att se, höra, känna och varsebli doften av liv. Här surrar bin och humlor i blommande lindar och på gräsmattorna letar starar och björktrastar mask, medan koltrasten rotar i fjolårslöven under syrenbuskarna. En oas i staden.

Och vill man lyssna på tystnaden föreslår vi skogen längs Askaleden. Här hörs endast vinden som spelar i trädkronorna och fåglarnas sång. Naturen ställer inga krav. Den finns där och väntar på dig närhelst du behöver tanka energi eller fylla på batterierna.

Men man kan även fylla på energi genom att lära sig något nytt. Vandra genom historien på egen hand, med hjälp av en smart telefon och vår slinga med QR-koder på den gamla delen av de centrala griftegårdarna. Möt kungamakaren Mörner som såg till att ätten Bernadotte hamnade på den svenska tronen, och Bonn på Druvan, bonden som blev en framgångsrik krögare i Linköping. Och ett skratt förlänger livet, det vet vi, men skratta på en griftegård, går det?

Vår dramatiserade vandring ”Familjen Likström går igen” bjuder garanterat på många skratt, och vad skänker mer energi än det?