Elias älskar kyrkklockor

– Jag blir på glatt humör när jag hör kyrkklockor. Jag tycker det är vackert. Vissa har ljusa och andra mörka toner. Domkyrkans klockor är glada i tonen.

Redan som liten satt Elias Ahxnér i fönstret hemma hos mormor och morfar i Småland och tittade på kyrkan utanför. Kanske var det där som hans intresse för kyrkklockor började.

 
När Elias hälsar på farfar i Linköping kan han se både S:t Lars kyrkas torn och Domkyrkan. Och det är just tillsammans med farfar som Elias är ute och tittar på kyrkklockor.

– Farfar är inte så intresserad, men han gör det för min skull. Det är liksom våran grej som vi har ihop. Alla andra i släkten är tokiga i sport. Löpning och hockey är det framför allt som gäller (farbror Mathias har spelat ishockey i LHC i många år). Det är bara jag som gillar kyrkklockor.

 
När vi träffas i domkyrkan så gör vi precis som Elias brukar göra när han besöker en kyrka för att titta på kyrkklockor. Han plockar fram sin kamera och börjar fotografera omgivningen utanför kyrkan och fortsätter sen inne i kyrkan. Därefter är det dags för ”tornuppstigningen”. Ofta filmar han när han med raska steg kliver upp för trappan i klocktornet. Trätrapporna i katedralen blir smalare och fotstegen mindre ju högre vi kommer. Det gäller att inte vara höjdrädd, men vi får bra motion och är lite andfådda när vi kommer till rummet där domkyrkans fyra klockor finns.

 
När vi står där och pustar så är det dags för Böneklockan att slå sina tio heltimmesslag. Vi tar skydd inne i det gamla klockringningsrummet där man förr ringde i klockorna. Numera sköts klockringningen per automatik nerifrån kyrkan.

Ljudet är dock inte högre än att vi kan gå ut och titta när klockan slår.


På glatt humör av kyrkklockor

Elias börjar berätta om dom olika klockorna och klappar storklockan lite vänskapligt.

– Det här är Storan och den väger över 5000 kg, den har en diameter på 173 cm om jag kommer ihåg rätt.

Han tar fram måttbandet som ingår i en klockfantasts utrustning och mäter klockan och konstaterar att det stämmer.

– Den här är stämd i B-0. Jag vet det för att jag har läst det, jag är inte så musikalisk så att jag kan höra tonerna.

 

Elias går under en stor bjälke fram till Prästklockan och drar i dess pendel och släpper den för att höra klangen. Klangtestet ingår också i ritualen vid ett klockbesök.

– Jag blir på glatt humör när jag hör kyrkklockor. Jag tycker det är vackert. Vissa har ljusa och andra mörka toner. Domkyrkans klockor är glada i tonen.

 
Totalt 38 olika kyrkklockor har han besökt hittills och det är inte första gången som Elias är uppe i domkyrkans klocktorn. Vid ett tillfälle var det han som tillsammans med vaktmästare Mats Hjort upptäckte att kläppen till Storklockan gått av. Och Elias fick även vara med när den lagade kläppen sattes på plats igen.

 
Kyrkvärd i S:t Hans

Elias bor i Ekholmen och hjälper till som kyrkvärd i S:t Hans kyrka.

– Jag är där nästan varje söndag. Jag ringer i klockorna och sköter ljudet under gudstjänsten. Det är fina klockor där och alla i kyrkan är trevliga.

Veckan innan FN-dagen fick jag vara med och ringa i kyrkklockorna för Aleppos folk. Det var speciellt att få ringa i kyrkklockorna i fem minuter varje dag i en hel vecka. Men jag hoppas att vi inte behöver göra det igen.

 
Delar på Youtube och Instagram

Bilderna och filmklippen som Elias samlar på sig delar han på Instagram och Youtube. Genom sina konton i sociala media har han fått kontakt med andra kyrkklocksfantaster. Sextonårige Vidar i Uppsala och artonårige Teodor i Stockholm är ett par av dom som han har kontakt med. Det var genom kontakten med Teodor som han fick chansen att ringa i Tyska kyrkan i Gamla stan i Stockholm.

– Det är Sveriges näst största kyrkklocka. Sen kommer Göteborgs domkyrka och Storkyrkan i Stockholm. Sveriges största kyrkklocka finns i Uppsala domkyrka. Det är drömmen att få komma upp och se och ringa i den.