Domkyrkan vinner Stenpriset

Stenpriset 2021 går till Linköpings domkyrka ”för ett både mångårigt och högklassigt arbete med att restaurera Sveriges största stenkyrka”. Så lyder en av motiveringarna när Sveriges Stenindustriförbund utsett Domkyrkan till årets vinnare. Priset delas ut varje år till ett projekt i Sverige där natursten använts på ett estetiskt, hållbart och nyskapande sätt. 

I Domkyrkans fall gäller det arbetet med det gamla söndervittrade rosettfönstret från 1200-talet och ersättaren, det nytillverkade rosettfönstret.

Foto: Ulrika Sköld

– Det är fint att få ta i fönstret… och det blir heligt när vi kommer så nära, säger Maria Klint, byggnadsantikvarie på Östergötlands museum.
– Vi hade inte hjärta att låta det underbara fönstret lämna katedralen. Det fanns en vägg i Nicolauskoret som väntade på något, berättar Christer Staaf, kaplan i Domkyrkan. Båda intervjuas i den svenska stenindustrins branschtidning Sten.

Läs artikeln ur tidningen Sten här

Ett nytt rosettfönster efter 800 år

 Ett rosettfönster från slutet av 1200-talet har fått en ny plats i Nicolaus-koret i Domkyrkan. Fönstret är ett mästerverk skapat av okända stenhuggare och som nu har plockats ner av nutida stenhuggare. 

Rosettfönster från 1200-talet på nära håll

Nygammal altartavla i Nicolauskapellet

– Vi blir nog aldrig klara!

Många har säkert gått förbi domkyrkan och undrat om arbetet med fönstren som aldrig tycks ta slut. Möt Stefan Gullberg som arbetar med renoveringen.

Axel von Fersens stämplar

I mer än tio har restaureringsarbetet av fönstren i Linköpings domkyrka pågått. Nu när man är framme vid de sista fönstren i Thomaskapellet så har man upptäckt tidigare helt okända järnstämplar på flera av fönstren.