Domkyrkan vinner Stenpriset

Stenpriset 2021 går till Linköpings domkyrka ”för ett både mångårigt och högklassigt arbete med att restaurera Sveriges största stenkyrka”. Så lyder en av motiveringarna när Sveriges Stenindustriförbund utsett Domkyrkan till årets vinnare. Priset delas ut varje år till ett projekt i Sverige där natursten använts på ett estetiskt, hållbart och nyskapande sätt.

I Domkyrkans fall gäller det arbetet med det gamla söndervittrade rosettfönstret från 1200-talet och ersättaren, det nytillverkade rosettfönstret.

– Det är fint att få ta i fönstret… och det blir heligt när vi kommer så nära, säger Maria Klint, byggnadsantikvarie på Östergötlands museum.
– Vi hade inte hjärta att låta det underbara fönstret lämna katedralen. Det fanns en vägg i Nicolauskoret som väntade på något, berättar Christer Staaf, kaplan i Domkyrkan. Båda intervjuas i den svenska stenindustrins branschtidning Sten.

Läs artikeln ur tidningen Sten här