Axel von Fersens stämplar

I mer än tio har restaureringsarbetet av fönstren i Linköpings domkyrka pågått. Nu när man är framme vid de sista fönstren i Thomaskapellet så har man upptäckt tidigare helt okända järnstämplar på flera av fönstren. 

– Vi förstod inte direkt vad det var som vi hittade, men ändå att det var något unikt, berättar fönsterhantverkare Mats Rebel, som var med och upptäckte stämplarna. Efter att ha varit i kontakt med Maria Klint, som är byggnadsantikvarie vid Östergötlands museum och som dokumenterar den pågående fönsterrestaureringen, så konstaterade vi att det handlar om Axel von Fersens d ä:s stämplar, som är tillverkade vid Jakobslunds gjuteri och järnbruk i Ljung.

– Det är jättekul för det här är ju en helt okänd pusselbit i historien som plötsligt dykt upp, säger Mats. Allt annat i Domkyrkan är så väldokumenterat och nu hittade vi fyra märken samma dag. Vi har inte sett någon liknande stämpel i de andra fönstren och den verkar inte heller finnas omnämnd i litteraturen.

– Stämpeln är ett stort ”A” som sitter ihop med ett stort ” F” med en krona över bokstäverna, och har numret 468 instansat på ena kortsidan, berättar Mats. 

– Stenhuggarna har många märken i kyrkan, men nu har vi också ett märke, skrattar Mats och berättar att det är 1 200 glasbitar i ett fönster, så det är många års sot som vi tvättar bort. Det kommer bli ett helt annat ljus i kyrkan nu när solen lyser in. ■