Biskop Sören Dalevi tar ledigt för att forska

Nyhet Publicerad

Biskop Sören Dalevi kommer under våren att vara ledig från många av de vanliga biskopssysslorna för att ägna sig åt fördjupning och forskning. "Det är ett sätt att utvecklas, att se till att hålla knivarna skarpa så att säga", säger Sören.

Foto: Öyvind Lund

Biskop Sören påbörjar sin studietermin vecka 4 och kommer vara ledig fram till mitten av maj. Under ledigheten ska han forska om Martin Luthers barnbibel Passional, som kom ut år 1529. Men han kommer också att skriva en forskningsartikel om den svenska skolans religionsundervisning.

– Båda de här områdena är jätteintressanta. Dels får vi möjlighet att lära oss mer om barnbiblar, och om hur Martin Luther egentligen nådde ut med reformationens budskap. Dels har vi en möjlighet att särskåda hur den svenska religionsundervisningen ser ut. Det jag gör de här månaderna kommer vara till nytta för mig som biskop, men framför allt för hela Svenska kyrkan framåt.

Möjlighet för alla biskoparna

Biskoparna har sedan ett par år tillbaka möjlighet att ta ledigt en termin för studier, först ut att göra det var Mikael Mogren som spenderade en termin i München förra året.

– Jag tycker att det är jättebra att vi har den här möjligheten. Som biskop gäller det att hålla sig skärpt, och när vardagen snurrar på finns inte tiden att göra den här typen av fördjupning, säger Sören.

Under ledigheten kommer många av de vanliga biskopssysslorna få vila, och en del kommer biskopsadjunkt Anna Fredricksson sköta.

– Det är inte mer än några månader, och den tiden kan även chefer och ledare vara från jobbet. Sedan ser jag fram emot att rulla upp ärmarna och återuppta arbetet igen när vi närmar oss sommaren. Då kommer jag göra det med nya insikter och kunskaper, med nyslipade knivar så att säga.