Foto: Jermunn Solem

MEDELTIDSPORTALEN

Här hittar du artiklar, nyheter och sidor på vår hemsida med anknytning till medeltiden!

Sanering av Lidens gamla kyrka

Sent i höstas upptäcktes hussvamp i Lidens gamla kyrka, pastoratets lilla pärla från medeltiden med rika konstskatter. Nu är den stängd för sanering och skall rengöras med hjälp av länsmuseet från nock till grund från sporer. Kyrkan har tömts på föremål och bänkar och de föremål som inte kan flyttas skyddas av en "kassun", en sorts rum i rummet. Information om saneringen och renoveringen kommer regelbundet att läggas upp här på sidan!

Lidens gamla kyrka

Lidens gamla kyrka är en populär dop- och vigselkyrka. Den medeltida kyrkan med sin fantastiska omgivning lockar besökare från när och fjärran.

Helgonen i Lidens gamla kyrka

I alla kristna kyrkor har de kvinnor och män som gått före oss och på olika sätt vittnat om sin kristna tro spelat stor roll. Här får du möta de helgon som finns avbildade i Lidens gamla kyrka. Kanske kan de locka dig att leva ett mer heligt liv?

"Alla helgon till heder" - om medeltiden i Holm

Holms församling tycks ha varit en både from och egensinnig församling i alla tider. Läs mer här om medeltiden i Holm och hur dess seder levde kvar långt in i vår tid!

Kovlands äldsta kläder!

Vilket är ditt äldsta klädesplagg? En blommig skjorta med långa kragspetsar från 70-talet? Mormors brudklänning från 1912? I Sättna kyrka finns ett mycket gammalt och ovanligt klädesplagg.

Ett medeltida mysterium?

Då kyrkvaktmästaren J.P. Söderberg skulle göra en ny gång på kyrkogården i Indal 1921 gjorde han en upptäckt...

En svartvit bildskatt

I Sättna församling bevarades en mängd medeltida föremål. Men vid förra sekelskiftet tyckte inte många att de var särskilt värdefulla eller vackra. De flesta föremålen deponerades därför på länsmuséet Murberget i Härnösand. Där finns de ännu kvar och många av dem finns utställda att titta på. På www.kringla.nu kan man se bilder av föremålen.

Klämtningen i Indal

Nio slag tonar ut över älv, berg och åker... Indals kyrka håller liv i en medeltida tradition.

"Ave verum corpus..."

...om den ovanliga ljusängeln i Lidens gamla kyrka.