En lacksigill med texten Välkommen i jul.
Foto: Henrik Jacobsson

En välkomnande kyrka

Vintern har gjort sin entré även i Skärgården. När de här raderna skrivs har vi precis börjat vänja oss med minusgrader och den sista mörka månaden innan det vänder, ligger framför oss. Men det finns ljus i mörkret. 

Välkommen i jul! 

Från första advent och framåt kan du komma till våra kyrkor för att lyssna på körsång och musik i advents- och juletid. Som vanligt kommer vi att bjuda på våra traditionella julkonserter. Under advent blir det Gospelkonsert med vår egen kör Seaside i samverkan med Täfteåkören. Hemvärnets regionsmusikkår med Ingrid G Perneholm gör en adventskonsert med blåsmusik i Holmsund. Det blir traditionellt Luciafirande i Obbola. Holmsunds egen operasångerska, Åsa Jäger sjunger på julbönen i Holmsund och hemvändande julkör sjunger på julböner i Obbola. Sedan är de många som väljer julotta med kyrkokören i Holmsund, även om den börjar klockan sju på Juldagens morgon. 

Du kan även vara med oss i våra digitala andakter som för Umeåområdet sänds varje söndag på församlingens facebooksida och webb. Gudstjänsten på Annandag jul och nyårsbönen kommer att sändas digitalt från Holmsunds kyrka. 

Det finns en tanke med advents- och jultidens program. Den är att just du ska hitta en välkomnande kyrka i jul. Tanken är också att det finns personer som kan komma till dig om du inte kan komma till kyrkan. Kanske vill du bara att någon lyssnar på hur du har det. Hör av dig om det skulle vara så via vår jourtelefon 090-70 61 04.

Julens berättelser och verkliga budskap handlar inte om de framgångsrika, de trygga eller de perfekta. I berättelserna får vi möta de enkla, de sköra, den mest omskrivna bonuspappan och den unga blivande mamman. Det mest mänskliga och underbara händer och innan berättelserna slutar måste den nyblivna familjen fly från sitt hemland för att rädda livet på sitt barn. Herdarna får möta det heliga. Änglarnas besked är lika underbart som svårbegripligt men det andas trygghet och glädje bortom allt förnuft: 

Var inte rädda! 
Jag bär bud till er om en 
stor glädje för hela folket: 
I dag har en Frälsare fötts åt er…
Lk 2:10-11 

Carina Wikman, kyrkoherde