Stilla mässa

Stora Hammars kyrka

Dag Hammarskjöld sa: ”Den längsta resan är inåt.” Därför vill vi tillsammans bege oss ut på sådan resa under några höstkvällar i våra stilla mässor.

Under en stilla mässa är kyrkan sparsamt upplyst och inger en rofylld stillhet. Vi som kommer är från olika sammanhang och har olika tempon. Någon kommer kanske från en hektisk dag med många möten, någon från en dag i ensamhet som kanske inte är självvald, och några konfirmander kommer kanske direkt från sin träning. Vi samlas och möts för att dela en stund i frid och kravlöshet, stillhet, fördjupning och närvaro. Vi delar den med varandra, med oss själva och med Gud.

En stilla mässa är en form av meditationsgudstjänst som ger oss möjlighet att lyssna inåt, slappna av, begrunda och reflektera, ger oss frihet att släppa alla tankar för en stund och bara vara. Gudstjänsten har en tydlig form som är sig lik från gång till gång. Stillheten inramas av gemensam sång, meditativ musik och en kort betraktelse ofta följd av tystnad. Här finns också möjlighet att be och tända ljus. Mässan avslutas alltid med stillsam musik som postludium och vi får bara lyssna. Att fira den här gudstjänsten är som att ge sig själv en present – en liten oas av tid bara för mig, och Gud. En stilla mässa kan också vara något för dig som är ovan vid kyrkan. Det är bara att komma hit, se och lyssna, bara vara.

Dessa kvällar med stilla mässor är en del av samarbetet mellan Höllvikens och Skanör-Falsterbo församling där fokus ligger på att våga ta ett steg till på den resa inåt som är din. Att våga fördjupas i stillhet och i gemenskap. Välkommen!

Adina Wirdemo och Eva H Olsson (präster med inriktning andlig fördjupning)

Stora Hammars kyrka i Höllviken: 13/9, 18/10, 22/11 kl 18.00

Skanörs kyrka: 24/9, 8/10,12/11 kl 18.30