Foto: Ulrika Abrahamsson

Årets välbesökta kulturnatt livade upp sommarkvällen

I ett väder som på beställning inleddes kvällen med en spännande kulturvandring i Villastaden.

Efter vandringen i det underbara försommarvädret sparkade kvällens första konsert igång. Med hög stämning och bejublad energi mötte Rongedal Hässelby Motettkör med Mona Ehntorp i spetsen, i en helt fullsatt kyrka. https://www.instagram.com/p/BjNVJy3Bzcl/

Under fikat i pausen hördes många nöjda kommentarer. Karin Möller-Munkert stod för en av dessa.
– Jag tycker konserten med Rongedal och Motettkören var jättefin! En så bra blandning av låtar. Det är första gången jag är med på Kulturnatten och det är så roligt att vara här!

Karin Möller-Munkert, en nöjd besökare. Foto: Ulrika Abrahamsson

Klockan 21.00 var det dags för flagghalning med inledande trumpetspel av Håkan Jonson. Därefter bjöd Motettkören på skönsång i den ljumma och vindstilla sommarkvällen – nu officiellt invigd!

Håkan Jonson på trumpet inför flagghalningen. Foto: Ulrika Abrahamsson

21.45 var det dags för Alexander Salzberger, skådespelare och författare, att äntra scenen med sin fantastiska och starka föreställning, "Kicktorsken", om uppväxten i Vällingby. En uppväxt präglad av missbruk och ett ständigt identitetssökande. Han beskriver det som att ha levt i ett slags mellanförskap med en svensk mamma, en judisk styvpappa och en biologisk pappa från Marocko. Enligt honom själv var det hans enorma fantasi som räddade honom: "Jag ljög ofta för att bli någon annan."

Alexander inledde föreställningen med att säga att han älskar att berätta historier tillsammans med andra. Och han gör det bra. Med humor och krasst nakna beskrivningar utan ett uns försköning och ett karismatiskt och avskalat scenspråk, lyckas han verkligen med konsten att beröra oss i publiken. Både med skratt och tårar.

Jag ljög ofta för att bli någon annan.

Alexander Salzberger
Alexander Salzberger med sin föreställning "Kicktorsken". Foto: Ulrika Abrahamsson

Kvällens näst sista punkt innan den sprakande eldshowen var kulturnattsmässan med Emelie Wägmark, som helt naturligt tog vid med att prata om livsviktig beröring, såväl sinnlig som kropplig.

Vi kan överleva utan beröring, men knappast leva. När Jesus rör det orena blir det rent.

Emelie Wägmark
Kulturnattsmässa med Emelie Wägmark. Foto: Ulrika Abrahamsson

Martin Ehntorp och Bluenote voices stämningsfulla accompanjerande letade sig ut genom de öppna kyrkportarna. Med ro och frid i sinnet, fullproppade med positiva intryck, traskade vi sedan hem i sommarnatten.

Hoppas vi ses nästa år igen och tack alla som kom!

Hässelby villastads kyrka. Foto: Ulrika Abrahamsson