Foto: Ikon: Alex och Martin

Måste man ha en fadder?

Nej, det behöver man inte, men många tycker det är en fin tanke med en fadder som ger stöd och inspiration längs livets väg.

VAD SKA FADDERN GÖRA VID DOPET?
Vid barndop är det ofta faddern som bär barnet. Det är också vanligt att faddern medverkar vid dopet med exempelvis ljuständning och textläsning. Att vara fadder handlar om att vilja finnas till för den som döpts, oavsett ålder. Faddern ger stöd och inspiration för att den döpta ska kunna växa och mogna som människa och kristen. Det finns ingen gräns för hur många faddrar man får ha. Man behöver inte heller ha någon fadder alls om man inte vill. Det finns bara en enda regel för att kunna bli fadder och det är att man själv är döpt. 
Här kan du läsa mer om att vara fadder. 

Som fadder vill jag vara ett stöd i framtiden. Allt i kyrkan kändes avslappnat, lugnt och tryggt, ja familjärt. Dopet känns som en bra start i livet. Det bästa dop jag varit med om! (Joel Handstedt)

Jag blev hedrad och glad när jag fick frågan om att bli fadder. Det var mysigt i kyrkan – jag är inte där så ofta. Det blir mest på dop, begravningar och vigslar. (Christine Bringefäldt)