Foto: Gustaf Hellsing

Ingen får använda Spotify i kyrkan längre

Från den 1 april får bara privatpersoner använda Spotify. Ingen musik från Spotify vid dop, bröllop eller begravning. Däremot går det spela köpt musik via CD-skiva eller iTunes.

Köpt musik får spelas i kyrkorna, men inte streamad. Det gäller all verksamhet i kyrkorna. 

Spotify Business gäller bara till den sista mars 2019. Sedan är Spotify enbart för privatpersoner. 

Privat Spotify får inte spelas i offentlig miljö utan kan bara användas för eget bruk ”hemma” för sina vänner. Det innebär i 8-10 personer, alltså så många som ryms vid en dukning i hemmiljö.

Hur gör vi nu?
Först och främst erbjuder vi levande musik. Om det finns önskemål om annan musik i samband med exempelvis kyrkliga handlingar fattar musikern beslutet. 
Vi får spela låtar via CD-skiva, eller nedladdade från exempelvis iTunes. Det handlar nämligen om licens och royalites till skivbolagen. I och med Svenska kyrkans avtal med Stim har vi rätt att spela upp musiken offentligt. Ange titel och kompositör i eventuellt programblad. 
Det är tillåtet för en privatperson att ta med sig en CD-skiva för att spela upp musik. CD-skivan måste dock vara original, privatpersonen får alltså inte ha bränt CD-skivan själv. 

Det är alltså inte tillåtet att använda någon privatpersons Spotifykonto för att framföra musik. Det är däremot tillåtet för en privatperson att ta med sig en orginal CD-skiva för att låta spela upp en låt eller sång.