Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Fakta om Jesus

Föräldrar, religion, yrke, lärjungar, kors, budskap och när han föddes. Här hittar du kort samlad fakta om Jesus.

För omkring 2 000 år sedan föddes Jesus, en av historiens mest omtalade och citerade personer.

I Bibelns nya testamente berättar de fyra evangelisterna, Matteus, Markus, Lukas och Johannes, om Jesu liv.

Född: Jesus föddes omkring år 0 i landet Palestina. Han föddes i staden Betlehem, under en resa som hans föräldrar gjorde när de skulle skattskriva sig.

Föräldrar: Hans mor var en ung flicka vid namn Maria. Hans jordiske far var hennes trolovade, en ung snickare vid namn Josef. Enligt berättelserna i Bibeln var Gud far till Jesus.

Religion: Jesus var jude. 

Yrke: Jesus lärdes till snickare av sin far. Han fick också lära sig om judarnas heliga skrifter. Dessa skrifter är bland annat den del av Bibeln som kristna i dag kallar Gamla testamentet. Som vuxen vandrade Jesus med sina lärjungar och berättade och samtalade om Gud, livet och relationer.

Död: Jesus dog när han var omkring 30 år. Han dömdes till döden för att han sa att han var judarnas kung (Matteusevangeliet 27:11). Domen verkställdes genom att Jesus spikades upp på ett kors.

Aktuell: Jesus dog under påskhelgen, på den dag som numera kallas långfredagen. På påskdagen uppstod han från döden. Han steg upp till Gud i himmelen på den dag som vi numera kallar Kristi himmelfärds dag. Men innan dess lovade han människorna att alltid finnas hos dem, genom den Heliga Anden. Därför säger kristna i hela världen att Jesus lever än i dag.

Budskap: Jesus talade om att himmelriket skulle komma. Han menade ett himmelrike här på jorden - ett rike där fattiga och förtryckta människor skulle värderas högre än de rika och dem som hade makt.

Lärjungar: Jesus hade tolv lärjungar. Petrus, Judas Taddeus, Johannes, Judas Iskariot, Matteus, Tomas, Jakob, Andreas, Filippos, Jakob, Simon och Bartolomaios.