Fördjupningsdag "Finns det rum för mig" 11 maj i Flemingsberg lockade många deltagare

Cirka 100 personer deltog den 11e maj då FBHO bjöd in till en heldag med föreläsningar, workshops och samtal i Flemingsbergs församling. Journalisten och folkbildaren Bilan Osman medverkade bland annat och föreläste om omedveten rasism och omedvetna fördomar. Tillsammans delade deltagarna reflektionen över kyrkans roll i samtid och spänningar.

Här finns programmet över dagen för inspiration. 

Vi startar kl 09.00 med fika, andakt och inledning. 
KL 10-11 Bilan Osman, är journalist, folkbildare och krönikör på Dagens ETC. Hon debatterar i frågor som klansamhälle, normer och invandring. 
Läs en intervju med Bilan Osman

Kl 11.15-12.00  Workshop pass 1.
a) Hur skapar vi ett tryggare och mer inkluderande rum för fler?
Denna workshop går igenom ett konkret och handfast verktyg för att skapa mer inkluderande miljöer i våra församlingar. Vi tittar på och testar hur vi kan kartlägga, analysera och åtgärda exkluderande och diskriminerande miljöer i våra församlingar utifrån olika kategorier för att därigenom skapa ett tryggare och mer inkluderande rum för fler. Sara Björk, verksamhetsutvecklare på Sensus Stockholm Gotland och Antidiskrimineringsbyrån Stockholm Norr och präst i Svenska kyrkan.

b) Ruth Wilde, koordinator för Inclusive Church England håller ett pass utifrån det engelska perspektivet på inkludering. Obs! På engelska samt att Ruth är med oss på länk. 
c) ”Har jag verkligen sett Gud?”. Workshop utifrån berättelsen om Hagar i Första Mosebok, en förtryckt och våldsutsatt kvinna som blev räddad av Gud. Vad har vi för språk för våra erfarenheter, och vad händer med det som vi tystar ner?
Anne Sörman, präst och författare till boken Mellan vinge och kropp – en undersökning av fem bibliska berättelser, leder oss i samtal.

d) Johanna Linder, verksamhetsutvecklare på Sensus och Christina Byström, samordnare för FBHO håller ett pass kring  ”Representation och normer i Svenska kyrkan – kommunikation som dialog och teologisk praktik. Utmaningar, möjligheter och skav.

Kl 12.00-13.15 Lunch och nätverkande
Kl 13.15- 14.00 Workshop pass 2. Samma val som på förmiddagen.
Kl 14.15-15.15 Mina Dennert, journalist och författare.
ATT ÖVERLISTA VÅRA FÖRDOMSFULLA HJÄRNOR

15.15-16.00 Avslutande samtal 

På eftermiddagen leder Susheel Kaur från Sensus Stockholm oss i en Bolly Bhangra, en fartfyld energisk och intensiv folkdans från indien. 

TID OCH PLATS 
Datum:
11 maj
Tid: 9-16
Plats: Flemingsbergs församling, Stockholm
Målgrupp: Kursdeltagare i pågående samt tidigare ”Finns det rum för mig”-utbildningar samt FBHO-församlingars medarbetar som inte gått eller går kursen är välkomna. 
Frågor: Emelie Simmons emelie.simmons@svenskakyrkan.se 
Sista anmälningsdag har varit. 
Detta är ett kostnadsfritt arrangemang med bidrag från Stockholms stift och Sensus.