Delta i en begravning

Som gäst har du kommit till begravningen för att visa din sorg och respekt för den döda, tillsammans med de anhöriga, släkt och vänner. Tänk på att ta hänsyn till den dödas och de anhörigas önskemål.

Begravningsgudstjänster är öppna för alla

Alla gudstjänster i Svenska kyrkans lokaler är öppna för alla. Det betyder att  ingen kan hindras från att delta i en begravningsgudstjänst. Är du tveksam om du ska gå, fråga de anhöriga. Tänk på att oftast är vi för försiktiga, för att vi inte vill störa. Många gånger vill man som anhörig att människor kommer.

Om de anhöriga vill begränsa antalet personer, brukar det ofta markeras genom att det till exempel står ”begravningen sker i kretsen av de närmast anhöriga” i begravningsannonsen

Klädsel vid begravning

Hur formellt man klär sig på begravning varierar. Men även om det inte finns uttalade krav så kan det kännas bra att klä upp sig för att förbereda sig själv inför begravningen och även som ett sätt att visa respekt och sitt deltagande.

Om du är osäker, hör av dig till de anhöriga eller begravningsentrepenören.

Placering i kyrkan

Ibland kan de främsta bänkraderna vara reserverade för den dödas närmaste familj och släkt – men det finns ingen regel som säger att det alltid måste vara så. Tänk på att de som stod den döda nära ska få platser långt fram. Om man känner sig osäker kan man fråga vaktmästaren om var det är lämplig att sitta.

Fotografering

Oftast fotograferar man inte under en begravning. Däremot kan man fotografera kistan eller urnan och blommorna före eller efter begravningen, om den avslutas i kyrkan. Även här gäller att fråga begravningsbyrån eller anhöriga om man är tveksam.

Stäng av mobilen

Alla mobiltelefoner ska vara avstängda

Kondoleans

Att kondolera betyder att man uttrycker sitt deltagande till de närmast anhöriga. Man kan framföra sin kondoleans personligen, med ett kort eller med blommor som skickas hem till de anhöriga före begravningen.

Inom Eda-Köla Pastorat har vi flera olika kondoleanskort där du samtidigt ger ett oavkortat bidrag till någon av församlingarnas blomsterfonder
Beställning av kondoleanser görs på pastorsexpeditionen.

Beställ kondoleans

Du beställer kondoleans på pastorsepeditionen:

tel 0571-320 03

Fråga begravningsbyrån – de hjälper gärna till.

Om de anhöriga har anlitat en begravningsbyrå, brukar byråns representant finnas på plats i kyrkan i god tid före begravningen. Om du har frågor eller funderingar kan du tala med den personen. Du kan också kontakta begravningsbyrån inför en begravning. De kan alltid svara på dina frågor eller hänvisa till någon anhörig.

Hur gör vi med barnen?

Att få gå på en begravning kan vara väldigt betydelsefullt för ett barn. Man ska inte tvinga det att gå på begravningen, men det finns goda skäl att inte bara godta ett nej eftersom det skapar en delaktighet i släktens berättelse. Detta gäller som regel även små barn. Kom gärna till kyrkan i god tid så att barnet/barnen kan bekanta sig med rummet.

Om du är närmast sörjande är det bra om det finns någon mer vuxen som kan hjälpa till att ta hand om barnet.

Titta gärna på filmen om begravning tillsammans med barnet/barnen.