Närbild på två personer med vigselringar som håller hand.
Foto: Linda Mickelsson /Ikon

Vigsel

Bröllop är fest! Ett minne för livet. När ett par gifter sig i kyrkan och tar emot välsignelsen säger de ja till att sätta in kärleken i Guds sammanhang, de lägger den i Guds händer. Det uttrycks med läsning av bibelord, brudparets löften inför Gud, bönen över ringarna och välsignelsen över de som ska gifta sig.

I de flesta fall äger vigseln rum i kyrkan. Många tycker att kyrkorummet förstärker stämningen av högtid och allvar. Alla våra kyrkor i församlingarna står öppna för vigsel, men har ni något annat favoritställe där ni hellre vill gifta er, så berätta! Det mesta går att lösa; Utomhusbröllop under sommaren är till exempel ofta väldigt omtyckta. Det enda som egentligen behövs för att vigseln ska bli juridisk giltig, är vigselparet, prästen, hindersprövning och ett par vittnen. 

De som gift sig borgerligt kan också be om en kyrklig välsignelse över sitt äktenskap.

Innan ni gifter er behöver ni en giltig hindersprövning(öppnas i nytt fönster) Den utfärdas av Skatteverket. (öppnas i nytt fönster) Var gärna ute i god tid för att boka, särskilt om ni ska gifta er under sommaren. Bokar vigsel gör du genom att kontakta din församling

För att gifta sig i Svenska kyrkan krävs att minst en av er är medlem i Svenska kyrkan. Vigseln i kyrkan är helt avgiftsfri. 

Planera en vigsel

En av livets största högtider kräver planering! Läs mer om viktiga beslut och tips inför vigseldagen.

Förslag på musik

Här hittar du förslag på musik vid dop, vigsel och begravning

Läs mer om vigsel

Läs mer om vigsel på svenskakyrkan.se

Ett par i rödsvarta kläder gifter sig.

Frågor och svar om vigsel

Vanliga frågor och svar om vigsel

Kontakta oss

Vill du boka ett dop, eller har du fått brev från kyrkogårdsförvaltningen? Är det något du undrar över är du alltid välkommen att kontakta oss.