Ett ensamt ljus brinner i förgrunden. Suddiga personer i bakgrunden.
Foto: Albin Hillert/Ikon

Dop, konfirmation, vigsel och begravning

Genom hela livet finns Svenska kyrkan med. Vi delar högtiderna med dig, vid livets start och när det är dags att säga adjö.

I dopet välkomnas vi in i ett större sammanhang och konfirmationen ger möjlighet till fördjupning. Vigseln och bröllopet är en fest till kärlekens ära, och när livet nått sitt slut finns begravningsgudstjänsten som ett stöd i sorgen och en inspiration att gå vidare. 

En kanna vatten står på en dopfunt.

Dop

Att bli döpt är att bli delaktig. Genom dopet blir du medlem i kyrkan, en del av Guds folk. I dopet har du också en försäkran som aldrig kan tas bort – en försäkran om att Gud ska vara med dig alla dagar. Enligt Svenska kyrkans syn gäller ett kristet dop för alltid.

En konfirmand har ett halsband med ett kors runt halsen.

Konfirmation i Svenska kyrkan Burträsk-Lövånger

Inga frågor om tro eller livet är dumma eller konstiga och under konfan får du fråga om vad du vill. Tillsammans med andra får du chansen att fundera, skratta, gråta och få minnen för livet.

Närbild på två personer med vigselringar som håller hand.

Vigsel

Bröllop är fest! Ett minne för livet. När ett par gifter sig i kyrkan och tar emot välsignelsen säger de ja till att sätta in kärleken i Guds sammanhang, de lägger den i Guds händer.

Begravning och kyrkogård

Mitt i sorgen efter en anhörig, kan det vara mycket att tänka på. Inte minst det praktiska kring begravningen. Här får du också information om gravskötsel och avtal.