Planera en vigsel

En av livets största högtider kräver planering! Läs mer om viktiga beslut och tips inför vigseldagen.

Förberedelser

För att vigas i Svenska kyrkan krävs att minst en av er är medlem i Svenska kyrkan. Vigseln i kyrkan är helt avgiftsfri.

Hindersprövning

Innan ni gifter er behöver ni en giltig hindersprövning. Den utfärdas av skatteverket. Intyget är giltigt 4 månader. Kontakta Skatteverket (öppnas i nytt fönster) för mer information.

Boka tid och plats

Tillsammans med vår bokningspersonal kommer ni överens om tid och plats för vigsel, därefter bokas präst och musiker utifrån deras arbetschema. Kontaktuppgifter till bokningen finner du längre ner på sidan. Kanske har ni särskilda önskemål om just präst och musiker? Då försöker vi i möjligaste mån att tillgodose dessa! Har ni särskilda önskemål gällande musik, är det klokt att kontakta kyrkans musiker i god tid. Om ni har egna musiker och sångare som kommer att medverka under vigseln kanske de vill öva i kyrkan i förväg. Berätta gärna det när ni bokar tid för vigseln, så kan vi boka in en tid för övning också.

Förslag på musik

Musik som kan passa vid en vigsel hittar du förslag på längre ner på sidan. Kanske kommer du att bli förvånad över hur vissa musikstycken kan låta på en orgel.

Vad händer efter bokningen?

Innan ni ska gifta er, kommer ni att få träffa prästen för att samtala om vigselns innebörd och om vigselgudstjänsten. Den har en fast struktur men ni har möjlighet att till en del anpassa den efter egna önskemål.

Vill ni veta mer?

Klicka dig vidare längre ner på sidan för mer information om vigsel på Svenska kyrkans webbplats.

Mer inför ert kommande bröllop

Ett par i rödsvarta kläder gifter sig.

Frågor och svar om vigsel

Vanliga frågor och svar om vigsel

Läs mer om vigsel

Läs mer om vigsel på svenskakyrkan.se

För vigselbokning eller förfrågan, kontakta din församling!

Kontakta oss

Vill du boka ett dop, eller har du fått brev från kyrkogårdsförvaltningen? Är det något du undrar över är du alltid välkommen att kontakta oss.