Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Påsken – dag för dag

Alla dagar från skärtorsdagen fram till annandag påsk kallas i folkmun för ”påsken”. Påsken är kyrkans största helg, men vad var det egentligen som hände under de där dagarna då på Jesu tid? Här får du en kortfattad redogörelse.

Skärtorsdag

Torsdagen före påskhelgen äter Jesus för sista gången tillsammans med sina lärjungar. Medan de äter säger Jesus till de tolv lärjungarna att de ska fortsätta att bryta bröd och dricka vin tillsammans även när han inte finns ibland dem. Detta är den allra första nattvarden.

Senare på natten, när Jesus och hans lärjungar har samlats i Getsemane trädgård, grips Jesus av de romerska soldaterna. Det är en av lärjungarna, Judas, som förråder honom.

Långfredagen

Efter att Jesus gripits på natten av de romerska soldaterna förs han till förhör hos Pontius Pilatus. Han fattar beslutet att Jesus ska dömas till döden. Anledningen är att Jesus har gjort anspråk på att kalla sig judarnas kung.

Tom klippgrav.
Tom klippgrav. Bild: Albin Hillert

Jesus får själv bära sitt kors till Golgata, en kulle utanför staden, där han korsfästs bredvid två rövare. När Jesus dör berättas att mörkret faller över jorden och Jesus ber till Gud med orden ur Psaltaren 22: ”Min Gud, min Gud varför har du övergivit mig?” En av lärjungarna tog sedan ner Jesus kropp, lindade den med linnebindlar och kryddor och lade honom i en grav i närheten av platsen där han korsfästs.

Påskafton

Allt är förlorat. Lärjungarna gömmer sig för att inte bli dödade. Tomheten går inte att beskriva.

Påskdagen

När en grupp kvinnor kommer till Jesus grav är stenen bortrullad och hans kropp är inte där. Jesus har uppstått från döden. Han har dött för människorna. Genom att han dog får människorna nu evigt liv.

Alla evangelisterna berättar om påskdagen, fast inte riktigt likadant. Markus säger att det är tidigt på morgonen när de kommer för att smörja Jesu kropp med välluktande kryddor. Och de undrar vem som ska rulla undan stenen för dem. Det blev ett kraftigt jordskalv enligt Matteus, och Guds ängel kom ner och rullade undan stenen. När de går in i graven kan de inte hitta Jesu kropp berättar Lukas, och Johannes talar om hur kvinnorna med en gång springer därifrån och säger till Simon Petrus och ytterligare en lärjunge att Jesus inte är där.

Annandag påsk

Jesus visar sig för alla lärjungar på olika sätt. Deras reaktioner är också olika. Några tvivlar på att det är verklighet, någon vill se bevis.

En av berättelserna kallas för Emmausvandringen. Det handlar om två lärjungar som är på väg bort från Jerusalem och allt som hänt där under de sista dagarna. De går och samtalar på vägen. Plötsligt slår en man följe med dem. De förstår först inte vem det är. Lärjungarna berättar hela sin berättelse för främlingen. Jesus lyssnar till dem och går med dem. Det är då det vänder. När de är nästan framme vid byn Emmaus ber de honom att stanna och äta tillsammans med dem. Det är där de förstår att det är Jesus.

Källa: svenskakyrkan.se