Tomtebloss
Foto: pxhere

En tid av förändring

Nyhet Publicerad Ändrad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Hans Johansson som uppmuntrar oss till förändring.

Då lägger vi nu åter en jul bakom oss. En jul där de flesta av oss har fått äta sig
mätta, kanske fått någon klapp, och förhoppningsvis varit med dem som vi
älskar och vill vara med.
Många av oss vet om att inte alla har det på samma sätt - vi vet att det finns de som varit ensamma, de som varit hungriga och utan möjlighet att ge sig själva något utöver det absolut nödvändiga.

Läser vi i Julevangeliet så var det just så som Josef och Maria hade det den där natten för över 2000 år sedan. De var på skattskrivning, nu skulle vi kalla dem för internflyktingar, med bara det nödvändigaste, på en ort där ingen ville ta emot dem. Dessutom var Maria havande och skulle precis till att föda, men inte ens det betydde något för dem som de mötte i Betlehem.

Men det är inte bara förr som det var så. Inte heller är det bara så i andra länder och på platser där det är krig, hungersnöd eller andra svårigheter. Allt det där händer även hos oss. Ensamhet, utsatthet och fattigdom är en verklighet i vår absoluta närhet och något som berör, eller åtminstone borde beröra, oss betydligt mer än det faktiskt gör.

Men du och jag har en möjlighet. Vi kan, om vi vill, låta vår vetskap om hur andra har det påverka oss och det vi gör. Vi kan tänka mer på andra och vi kan ge av det vi har till den som inget har. Vi kan låta vår gudsrelation bli något som utmärker oss bland dem som saknar en relation med Gud.

Ibland är det lättare att förändra sig själv när vi står inför något nytt, ett nytt jobb, en ny bekantskap, en ny plats att bo på. Eller varför inte ett nytt år, liksom det som nu väntar oss om några dagar?
Det nya året innebär i alla fall förändring för Svenska kyrkan i Boden. Från årsskiftet är vi nämligen fyra församlingar, då Edefors församling blir en del av vår nya gemenskap.

Så blicka bakåt, blev julen precis som du tänkte att den skulle bli? Eller väckte
julfirandet något som kanske handlar om att du vill göra en förändring i ditt liv?
Kanske är det du söker precis vad den kristna tron handlar om - att leva som människor, i gemenskap med Gud, och med omtanke om sin nästa.

Välkommen att börja ditt nya år tillsammans med Svenska kyrkan i Boden!

Vid pennan

Hans Johansson, kyrkoherde i Svenska kyrkan i Boden