Verksamhetsledare Johan Öqvist visar second hand-butiken på Ria.
Foto: Joakim Nordlund

En plats med värme, kärlek och närvaro

Nyhet Publicerad

Hela Människan – RIA Oasen har nu hunnit bo in sig i Johanneskyrkan. Sedan drygt ett år tillbaka leds verksamheten av Johan Öqvist. Han hoppas att alla som vill ska kunna träffas där och fira både advent och jul tillsammans.

De sista matgästerna har gått och de diskade kastrullerna har precis ställts in i köksskåpen. Det är här i Johanneskyrkan på Sveafältet som Hela Människan - RIA Oasen har sina nya lokaler. Och den nye verksamhetsledaren Johan Öqvist hälsar välkommen på en härligt klingande göteborgska. 
- Visst är det fint här, säger han och visar med handen. 
I de här lokalerna står dörrarna öppna för alla typer av människor – inte minst i jultid. 
- Jag tror att vi spelar en stor roll. Vi är en plats dit människor kan få komma och bli en del av en gemenskap, säger Johan Öqvist. 

Jag tror att jag har ett uppdrag här. Och jag tror att Gud har en plan för mig här i Boden.

I Johanneskyrkan finns ett kök och en matsal i anslutning till kyrkorummet. Där får man nu plats med hela 50 matgäster, och samtidigt finns det möjlighet att ta in fler än så om man använder själva kyrkan. 
- Det är många utstötta som kan komma hit, men vi har också många volontärer som kommer hit för att få ett sammanhang. Man sitter kanske hemma själv när barnen är utflugna, och det känns lite ensamt och dyster. Här kan man vara tillsammans i stället. Det blir ett ömsesidigt firande av jul, säger han. 
Han längtar också efter en riktig jul igen där människor kan träffas rent fysiskt. 
- Vi serverar julmat, inte bara på julafton, utan också in på det nya året. Här ska man finna värme och ljus, kärlek och närvaro, säger han leende och ser sig omkring i rummet. 

Nina Shirzad stryker en duk.
Nina Shirzad kom till Sverige från Afghanistan 2019. Hon ansvarar bland annat för ordningen i second hand-butiken i Johanneskyrkans källare. Foto: Joakim Nordlund

RIA Oasen bytte namn till Hela Människan för drygt 20 år sedan, men eftersom verksamheten i Boden fortfarande är känd som RIA Oasen får det namnet alltjämt hänga med. 
- Men Hela Människan är det nya namnet, och vi behöver också använda det för det speglar mer vad vi gör i dag. Vi jobbar mer med hela människan jämfört med tidigare när vi hade tyngdpunkt på missbrukare, berättar han.

När Hela Människan – RIA Oasen sökte en ny verksamhetschef i Boden nappade han. 
- Det stod verkligen mitt namn på den annonsen. Jag blev väldigt lockad, säger han. 
Nu är han bodensare och trivs med det. 
- Jag tror att jag har ett uppdrag här. Och jag tror att Gud har en plan för mig här i Boden. Jag skulle väldigt gärna vilja avsluta mina yrkesverksamma år här. Jag fyller snart 62 och tänker väl hålla på tills jag fyller 67, säger han och ler vänligt. 

Johanneskyrkan är en del av Equmeniakyrkan som, sedan tio år tillbaka, är en sammanslagning av Metodistkyrkan, Baptistkyrkan och Missionskyrkan. 
- Vi trivs verkligen i de här lokalerna. Både vi och våra gäster tycker att det är en klar förbättring mot tidigare. Framför allt var det så att lokalen vi hade innan var undermålig i flera dimensioner. Där fanns bara tio platser i serveringen så vi var även trångbodda, säger han.

Han vill också skapa en Dela-butik i Boden. Det är ett namn som Hela Människan använder och det är en så kallad social supermarket eller, fritt översatt, social matvarubutik. Där tar man hand om matsvinnet och ser till att det kommer till nytta. Det handlar om matsvinn från butiker, tillverkare och grossister. Det här skulle i sådana fall bli den första i sitt slag i Norrbotten. 
- Vi har en stor matfattigdom i Sverige. De som har det sämst ställt äter också sämst. De har inte pengar till mat, och när man äter så äter man undermåligt. Kan vi göra det möjligt för de som har det sämst att köpa bra mat så har vi gjort någonting bra. Att kunna handla, men kanske bara till en tredjedel av vad det normalt skulle kosta, säger han.

Text & foto: Joakim Nordlund

KYRKFÖNSTRET

Kyrkfönstret är en tidning om livsfrågor och tro från Svenska kyrkan i Boden. Den produceras i samarbete med tidningen Amos och delas ut fyra gånger per år till alla hushåll i Bodens kommun. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.

Redaktör: Anna Karlsson
Mejl: anna.karlsson@svenskakyrkan.se
Adress: Kyrkfönstret, Strandplan 25, 961 34 Boden.
Ansvarig utgivare: Sofie Kalodimos, sofie.kalodimos@verbum.se. 
Produktion: Verbum AB
Distribution: PostNord
Upplaga: 13 300 exemplar.