Hans Johansson julen 2020.
Foto: Camilla Arvidsson

En märklig julhälsning

Nyhet Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det kyrkoherde Hans Johansson som skickar en liten hälsning inför en väldigt annorlunda jul.

Det är verkligen en märklig tid vi lever i. Med bara dagar kvar till julhelgen förstår vi att julen i år inte kommer att bli som andra jular vi firat. Besök, resor eller att samlas i större sällskap är inte att tänka på nu när vi lever mitt i en pandemi med miljoner döda och sjuka runt om i vår värld.
Jag vill ändå passa på att önska er alla en riktigt god jul. För mitt i all omställning och alla skrotade planer, så tror jag verkligen att julen kan bli god för de allra flesta av oss.

I år delar vi på sätt och vis ursprunget för julen. Då, för 2000 år sedan, var det också en rörig tid. Människorna i Romarriket skulle skattskrivas, och Josef och Maria reste till Betlehem för att göra sin plikt. Där födde Maria ett barn i ett stall. Ett barn som blev lagt i en krubba, och som med tiden förändrade hela världen. Nu är vi på väg mot den första globala massvaccinationen. Det är en rörig tid, där det vi gör, eller inte gör, innebär liv eller död för andra.

För det är faktiskt så enkelt. Det sätt vi väljer att fira jul och nyår på i år kommer att påverka om andra eller vi själva riskerar att blir sjuka.

Därmed är det också en märklig tid i kyrkan. Kyrkklockorna kommer att ringa precis som vid tidigare jular, men i år får vi istället mötas i de digitala gudstjänsterna som vi firar och livesänder från någon av Bodens församlingskyrkor. Jag och många med mig kommer att sakna möjligheten att besöka kyrkan och att dröja sig kvar efter julbönen eller julottan. Men vi gör så här i år för att vi bryr oss om, och är rädd om varandra.

Det kommer bli en annorlunda jul på många sätt, men liksom människor i alla
tider får vi trotsigt hoppas, tro och lita på att även detta kommer att bli bra.
Tillsammans klarar vi av det här. Vi får göra vårt bästa för varann och för att inte sprida virus vidare. Vi får gemensamt ta hand om varandra och be för den värld vi lever i.

Nu i jul vill jag särskilt lyfta fram dem som är sjuka eller döende. Jag ber att Jesus själv ska vara vid deras sida. Jag ber också för dem som vårdar och tar hand om de som behöver vård och omsorg. Ni är verkligen julens superhjältar. Jag ber om kraft, ork och kärlek för er, men också om att ni får tid för era familjer, barn och vänner.

Till sist vill jag önska er alla en god jul. Tillsammans får vi även hoppas och
be för ett riktigt gott nytt år!

/Hans Johansson, kyrkoherde