Alltid tid för dop

Nyhet Publicerad Ändrad

En alltmer populär tradition finner kreativa lösningar under pandemitider.

Som med så mycket annat har även barndopen påverkats av den pågående pandemin. Många tror att barnet måste vara i en viss ålder för att döpas och att chansen har gått förbi under det gångna året. Men nej, alla kan döpas, när och var som helst.
– Det finns ingen åldersgräns för hur gammalt ett barn, eller en vuxen, får vara vid dopet. Tvärtemot kan det bli väldigt fint att få fira dop med ett barn som själv kan gå fram till dopfunten och som kan vara med på ett helt annat sätt än den lilla bebisen som sover eller skriker sig igenom dopet, säger Anna Ahlström Nilsson, distriktspräst i Matteuskyrkan, Boden.

Att döpa sitt barn är för många familjer en tradition som går långt tillbaka i historien. Förr var det viktigt att barnet döptes så snabbt som möjligt då barndödligheten var hög och man var rädd för att barnet inte skulle komma till himlen om det dog odöpt. Idag har dopet blivit mer av en fest för barnet tillsammans med släkt och vänner. På nätet finns stora dopsajter och facebookgrupper med tips och råd för hela kalaset.
– Dopet har till viss del ersatt bröllopet som den första stora festen där de två familjerna och släkterna möts. Ofta kommer nu dopet av det första barnet före föräldrarnas bröllop som en stor familjefest, säger Anna.
– Dopet följer den ordning som finns för dop i Svenska kyrkan men inom den ordningen har dopfamiljen möjlighet att vara med och planera, vilket är väldigt trevligt, säger Anna.
Men hon påpekar att dopet är mer än bara en fest för barnet. Dopet innebär framförallt en naturlig väg in i Svenska kyrkans kristna gemenskap.
– Dopet är ett sakrament och vi döper på uppmaning av Jesus själv. Det är en gåva utan krav på motprestation, en gudstjänst där församlingen tackar för det liv som vi har anförtrotts, och en möjlighet att be om Guds välsignelse över det. Kyrkan inbjuder genom dopet till en livslång relation med Kristus och hans kyrka, förklarar hon.

Hur stor du väljer att göra dopceremonin har fram till 2020 varit helt upp till familjen själv. Men dop, vigsel med mera klassas som en allmän sammankomst. När detta skrivs innebär det enligt gällande restriktioner att endast åtta personer utöver kyrkans personal får samlas (med reservation för förändringar som kan ha tillkommit efter att denna tidning gått till tryck).
– Vi i kyrkan måste naturligtvis följa de regler och restriktioner som finns från Folkhälsomyndigheten, men det är viktigt att komma ihåg att vi fortfarande får lov
att ha dop så länge vi kan följa de regler som finns, säger Anna.

Tips på alternativa dop

Utomhus: Det går jättefint att ha dop utomhus, hemma i trädgården eller i anslutning till någon kyrka. Dock gäller i dagsläget samma regler för antal personer som får samlas oavsett om ni är inne eller ute.

161 barn döptes i Svenska kyrkan Boden 2019. Samma år döptes i Luleå stift: 2 804 barn, Norrbotten: 1 352 barn, Sverige: 45 772 barn.

Senarelägga: Vill ni som dopfamilj vänta in att det går att vara fler på plats eller att de närmaste har blivit vaccinerade är det aldrig för sent att ha dop. Det gör absolut ingenting om barnet springer omkring och leker.

Livesänt: Det går jättebra att filma eller livesända dop så att alla ni önskar kan delta, var de än är. Kyrkan lånar gärna ut stativ till mobilen om det behövs. Filmningen/sändningen måste dock familjen sköta själv såvida ni inte väljer att ha dopet i samband med någon av kyrkans livesända ordinarie gudstjänster.

Hemma: I coronatider eller om barnet har hunnit bli lite äldre kan det kanske kännas tryggare och smidigare att ha dopet i en välkänd miljö. Då kommer prästen hem till er. Dock fortfarande med samma regler för antal deltagare.

”Efterdopfest”: Ha dopet nu i den form som går och samla familj och vänner längre fram när läget är annorlunda.

Det finns inget som säger att dopet måste ske vid en viss ålder. Foto: Alex Giacomini /Ikon

Så gjorde vi

Förälder: Vi har tänkt döpa alla våra barn samtidigt i sommar. De är 5 och 3 år och
5 månader. Vi skulle inte haft så stort ändå så coronan gör ingen skillnad. Vi samlar de närmaste och är ute. Vi är inte så kyrkliga av oss men vill att våra barn ska vara döpta. Kyrkan gör mycket bra och vi har själva upplevt att de är ett stort stöd när man har det tungt. Det är bra att kyrkan finns och det är en fin grej med dopet.

15-åring: Jag döptes som bebis och det tycker jag var bra. Hade inte mina föräldrar döpt mig som liten hade jag nog inte konfirmerat mig och åkt på konfaläger och det var bland det roligaste jag har gjort i hela mitt liv. Hade jag varit tvungen att döpa mig nu hade jag nog avstått. Nu när jag vet hur roligt det var att konfirmeras hade jag aldrig velat missa det.

Förälder: Vi har döpt båda våra barn, men det var innan pandemin. Vi tycker att det är en fin tradition och att det finns fördelar med att vara med i Svenska kyrkan och stötta deras arbete. Vi anser att det är lättare för barnen att välja att gå ur kyrkan om de vill det i framtiden, än att ta steget att som tonåring eller vuxen gå med. Hade vi stått inför frågan idag hade vi valt att ha det litet och filma eller livesända. Nu om något behöver vi glädjestunder som kan förena familjen, även om inte alla kan ses.

Text: Anna Bergström

KYRKFÖNSTRET

Kyrkfönstret är en tidning om livsfrågor och tro från Svenska kyrkan i Boden. Den produceras i samarbete med tidningen Amos och delas ut fyra gånger per år till alla hushåll i Bodens kommun. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.

Redaktör: Anna Karlsson
Mejl: anna.karlsson@svenskakyrkan.se
Adress: Kyrkfönstret, Strandplan 25, 961 34 Boden.
Ansvarig utgivare: Sofie Kalodimos, sofie.kalodimos@verbum.se. 
Produktion: Verbum AB
Distribution: PostNord
Upplaga: 13 300 exemplar. 

Ett litet utomhusdop i vintertid vid ett öppet vatten.

Dop

I kyrkan är ett dop alltid en stor glädje och fest. Välkommen till dop i Svenska kyrkan i Boden!

Ett barn häller upp vatten i en dopfunt.

Jag vill boka eller veta mer om dop

Fyll i formuläret om du vill boka, eller veta mer om dop, så kontaktar vi dig.