Other languages with Google Translate

Kontakt

Annedals församling Besöks- och postadress: Albin Holms Backe 10, 41346 GÖTEBORG Telefon: +46(31)7316130 E-post till Annedals församling

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Om Annedalskyrkan

I över hundra år har Annedalskyrkan varit en mötesplats. Temagudstjänster, Operadags, VilaVaknamässor, konserter, orgelmeditation och skapelsevandringar och mycket mer. Annedalskyrkan ligger vid Linnéplatsen med adressen Albin Holms backe 10.

Annedalskyrkan är en stor och vacker kyrka rymmer upp till 1000 besökare. Här ges VilaVaknamässor på onsdagsmorgnar, orgelmeditationer, operadags, temagudstjänster, stora konserter och evenemang. Och många skolklasser kommer till kyrkan för sommar- och julavslutning.

Annedalskyrkan invigdes på tacksägelsedagen den 25 september 1910. Redan tio år tidigare hade kyrkofullmäktige beslutat bygga en ny kyrka. Platsen för bygget blev central i församlingen, invid vägen till Allmänna sjukhuset och mellan Annedals kåkar och Änggården som snart skulle bebyggas.

Arkitekt Theodor Wåhlin anlitades för uppdraget. Han var domkyrkoarkitekt i Lund och var historiskt förankrad, gillade de äldre stilarna och använde stildrag från tidigare epoker. Annedalskyrkan uppfördes i tegel och har detaljer av granit runt fönster och dörrar och på gavlar och i knutar. Kyrkans kor ligger i söder till skillnad från de flesta kyrkor som har koret i öster.

Kykrkan invigdes av dåvarande biskop Edvard Rodhe i närvaro av drygt 1700 personer. Många som velat vara närvarande måste avvisas på grund av bristande utrymme. Efter invigningen följde högmässan, då församlingens kyrkoherde Albin Holm predikade med utgångspunkt från 1 Kor: 13 över ämnet: Kärlekens liv - det högsta livet.