”Jag känner mig helt trygg när jag lämnar Nellie i någon av Alvesta församlings aktiviteter”

Ola Johansson, pappa till Nellie och Ida.

TEXT: ULLA SIGFRIDSSON

Ola Johansson driver Lokstallet Catering i Alvesta tillsammans med sin kompanjon Peter Sandgren. Hans yngsta dotter Nellie är aktiv både i Himlakören och i Musik och dramagruppen. Storasyster Ida har hittills ägnat sin tid åt idrott men börjar fundera på om hon ska gå med i församlingens tjejgrupp.

Ännu är det inte dags för Ida att konfirmeras men genom släktingar känner Ola till konfirmandverksamheten och tjej-och killgrupperna. Han vet också att det finns ett café och flera barngrupper. Ola har inte Facebook, men det har hans fru, så hon håller koll på vad som är på gång i församlingen via den. Tidningen Kyrkliv är också bra att läsa för att få veta när grupper startar, säger Ola.

Foto: Ulla Sigfridsson

-Hela vår familj går mer i kyrkan tack vare att Nellie är så aktiv. Vi är på Himlaliv två av tre gånger under varje termin. Eftersom jag ofta jobbar helger så är det så skönt att kunna gå till kyrkan och stänga av mobilen för att bara sitta och koppla av och umgås med sina barn. Vi har även som tradition att gå i krubbgudstjänsten. Man känner verkligen att kyrkan har fått ett uppsving i Alvesta de senare åren och att det är många som söker sig dit.
Ola träffar många människor, inte minst i sitt jobb, och berättar att han bara hör gott om Alvesta församling. Folk pratar en hel del om kyrkans arbete, menar Ola och allt är positivt.

-Det verkar vara en välmående verksamhet och att man kan lita på att det fungerar.

Ola berättar om den gången Nellie var på ett läger i församlingshemmet. Han skulle hämta henne sent på kvällen för hon ville sova hemma. När han kom dit var Nellie försvunnen. De letade och letade innan de hittade henne. Barnen hade lekt kurragömma och Nellie hade gömt sig på ett jättebra ställe.

-Jag var inte orolig en enda sekund, trots att vi fick leta en bra stund för att hitta henne, eftersom jag litar till 100 procent på de duktiga pedagogerna i församlingen. Jag var helt övertygad om att hon fanns i huset och att vi skulle hitta henne.

För Ola är kyrkan och församlingen platsen där man döps, konfirmeras, gifter sig och begravs. Men också där ungdomar får växa genom olika verksamheter och där gamla tas om hand. Han tycker att det är bra och duktiga präster i församlingen men funderar på om det kanske skulle behövas en ung manlig präst också.

-Kyrkans uppgift är att lära ungdomar om den kristna tron, med allt vad det innebär. Men också att hjälpa gamla, flyktingar och andra som har behov av stöd. Det ska vara en trygg samlingsplats, säger Ola.