Ett brudpar som håller hand.
Foto: Joakim Carlström /Ikon

Vigsel/bröllop

Vigselgudstjänsen i Svenska kyrkan är en förböns- och välsignelsegudstjänst för två människor som vill leva tillsammans samtidigt som det är en juridisk handling

Äktenskapet är ett naturligt steg för två personer som älskar varandra och som vill leva tillsammans. När ett par gifter sig i kyrkan markerar de sin satsning inför Gud, människor och sig själva.

Tid för vigsel bestäms ofta i mycket god tid, kanske ett år i förväg. Det är många pusselbitar som ska falla på plats. Att kyrkan är ledig, en lämplig lokal för festen, solister mm. Fyra månader i förväg måste en s.k. hindersprövning ske hos det lokala skattekontoret. Detta ersätter det gamla begreppet lysning vilket innebär att man kontrollerar att inga hinder för äktenskap finns.

Ett möte mellan brudpar och präst sker oftast ett par, tre månader innan vigseln. Då går man igenom gudstjänstordningen, diskuterar alternativ, psalmer och övrig musik och många andra frågor. Ibland träffas man i den aktuella kyrkan några dagar innan vigseln för en sista genomgång.

Värt att veta är också att den kyrkliga vigseln kan vara mycket enkel i sin utformning. Det som behövs är ett brudpar, en präst och två vittnen.

Inför en vigsel:

Vaktmästare finns på plats ca 1,5 timme innan. Tid finns för musiker att öva.

Smyckning invändigt i kyrkan med blommor går bra att göra dagen innan, om inget annat är inbokat. Vaktmästare kan hjälpa till med att sätta upp björkar utanför kyrkan men brudparet ordnar själva björkarna. Det är inte tillåtet att ha björkar inne i kyrkan eller att strö ut rosblad på golvet. Det är tillåtet att kasta ris utanför kyrkan.

Anmäl till församlingsexp på tel 0381-661530 om ni tänker smycka kyrkan så att vaktmästare finns på plats. Kyrkan hålls öppen under arbetstid efter överenskommelse.

Tänk på att det kan vara flera vigslar inbokade i kyrkan samma dag. Vigselparen bör komma överens om smyckningen och att inte första sällskapet dröjer sig kvar i eller utanför kyrkan och hindrar förberedelser inför nästföljande vigsel.

Läs mer nedan från Svenska kyrkans hemsida.

 

Liten pojke överlämnar ring på bröllop.

Bröllop

Planerar du och din partner att gifta er? I kyrkan får ni ett välsignat bröllop. Vi berättar om vigselgudstjänsten och hur ni bokar präst och kyrka. Och lite tips om annat att tänka på också.