Besök oss under Allahelgona

Besök vår uppskattade korvgrillning i Allhelgonatid där man kan komma och äta en korv med dricka och umgås. Kyrkorna kommer även att vara öppna för de som vill gå in och värma sig, sitta en stund i stillhet eller bara tända ett ljus.

Platsen som Svenska kyrkan möter flest människor på är kyrkogården. Under Allhelgonahelgen besöker varannan svensk en kyrkogård. Jonas Bromander som är religionssociolog menar att traditionen att besöka kyrkogården och tända ljus under allhelgonatiden är en tradition som blivit mer vanlig och har vuxit under de senaste 20 åren. Man vill hedra minnet av de döda och det i samband med mörkrets intåg och att vi tänder ljus gör att människor vill knyta ihop då, nu och framtid som ett sätt att placera in oss i historien, ett sätt att minnas våra förfäder och fundera över vår situation i världen.

OBS! Anmälan gäller för Minnesgudstjänster den 1/11 i Västra Vram!

 

TID OCH PLATS FÖR KORVGRILLNING I ALLHELGONATID

Kyrkorna är öppna mellan kl. 10.00-14.00. Välkommen in!

VÄSTRA VRAMS KYRKA - vid vaktmästeriet nere på kyrkogården.
Fredagen den 30 oktober kl. 10.00-14.00.

ÖSTRA VRAMS KYRKA - Ingen grillning!

LINDERÖDS KYRKA vid vaktmästeriet.
Fredagen den 30 oktober kl. 10.00-14.00.

ÄSPHULTS KYRKA vid församlingshemmet.
Fredagen den 30 oktober kl. 10.00-14.00.

Alla är välkomna att ta en runda på kyrkogården, tända ett ljus och minnas. Kyrkan kommer även att vara öppen under dessa tider för de som vill gå in och värma sig, sitta en stund i stillhet eller bara tända ett ljus.

Alla helgons dag

Alla helgons dag firas alltid lördagen mellan 31 oktober och 6 november. Det är en dag för att uppmärksamma alla helgon, kända som okända.

Ett barn skriver en hälsning till sin morfar på ett gravljus.

Alla själars dag

Alla själars dag infaller söndagen efter alla helgons dag. Traditionellt är det den dag då vi minns och hedrar våra döda närstående.

Vad är skillnaden mellan allhelgona och halloween?

Både allhelgonahelgen och halloween uppmärksammar de döda, men det görs på väldigt olika sätt. 

Tänd ett digitalt ljus.

Om du inte vill eller har möjlighet att ta dig till en kyrkogård, kan du tända ett digitalt ljus på Svenska kyrkans bönewebb. Där kan du också skriva en bön.