Ett nygift brudpar kysser varandra utanför kyrkan.
Foto: Johannes Frandsen

Vigsel

"I människors vänskap och kärlek till varandra anar vi också Guds kärlek.
Det gäller all vänskap liksom relationen mellan två människor."

 
 

Boka vigsel
Vill du boka tid för vigsel i Västermalms församling är du välkommen att kontakta oss på telefon 08-545 709 64 eller skicka ett mejl till vastermalms.forsamling@svenskakyrkan.se. 

Fasta vigseltider
Välj mellan fasta vigseltider i våra kyrkor och kapell.

Vi har tre vackra kyrkor och ett kapell
I Västermalms församling finns vackra Kungsholms kyrka, S:t Görans kyrka, 
Essinge kyrka och S:t Eriks kapell. Läs mer här!

Vad kostar det?
Alla är välkomna att fira sitt bröllop i Svenska kyrkan, men tänk på att minst en av er ska vara eller bli medlem i Svenska kyrkan. Det är inget hinder om den andra tillhör en annan kyrka eller religion. Det kostar inget att gifta sig i Svenska kyrkan i Sverige, men om ni har särskilda önskemål som medför extra kostnader för församlingen får ni komma överens om dem med prästen och eventuellt bekosta dem själva.

Ni behöver ett intyg om hindersprövning från Skatteverket
I god tid före vigseln behöver ni beställa ett intyg om hindersprövning från Skatteverket. Intyget gäller i fyra månader. Syftet med intyget är att kontrollera att det inte finns några hinder för er att gifta er, till exempel att någon av er är under 18 år.

Innan bröllopet har ni ett vigselsamtal med prästen
Inför vigseln kommer ni att ha ett vigselsamtal tillsammans med prästen. Under samtalet planerar ni vigseln, exempelvis vilka texter som ska läsas, vilken musik och vilka psalmer, hur löftena ska låta, vem som gör vad och när. För prästen blir samtalet dessutom ett sätt att lära känna er, och en bra grund för vigseltalet till er. Samtalet kan ni ha i kyrkan eller hemma hos er. Om ni väljer att ha det hemma, kan ni sedan ha ett möte i kyrkan, då ni kan gå igenom ceremonin på plats för att ni ska känna er bekväma under vigseln.
Våra skickliga musiker erbjuder levande musik vid in- och utgång vid bröllopet. Har du specialönskemål, kontakta tjänstgörande organist.
Du kan också anlita egna musiker eller solister.
(Det är inte möjligt att använda musiktjänsten Spotify i våra kyrkor. Spotify har beslutat att lägga ner sin musiktjänst för företag ”Spotify Business” från och med den 31 mars 2019).

Drop-in-vigsel 6 juni 2023

Har ni gått i giftastankar länge, men inte kommit till skott? Eller är tanken på ett stort bröllop bara för mycket? Då kanske en drop-in-vigsel passar er?

Par som trär på vigselringar

Vigselgudstjänst

Vigselgudstjänsten utformas i samråd mellan brudparet, prästen och en musiker. Prästen är ytterst ansvarig för vigselgudstjänsten och dess olika moment.

Församlingens kyrkor

Västermalms församling har 3 kyrkor, Essinge, Kungsholms och S:t Görans samt S:t Eriks kapell.

Mer om vigsel och bröllop på Svenska kyrkans gemensamma webbsidor

Liten pojke överlämnar ring på bröllop.

Bröllop

Planerar du och din partner att gifta er? I kyrkan får ni ett välsignat bröllop. Vi berättar om vigselgudstjänsten och hur ni bokar präst och kyrka. Och lite tips om annat att tänka på också.

Närbild på två personer med vigselringar som håller hand.

Vigselgudstjänsten

Vigselgudstjänsten utformas i samråd mellan brudparet, prästen och en musiker. Prästen är ytterst ansvarig för vigselgudstjänsten och dess olika moment.

Bröllopet rymmer många symboler

Vid livets stora förändringar använder vi ofta riter och symboler. De har en känslomässig funktion och de hjälper oss att lämna det gamla och kliva in i det nya.

Ett par står framme vid altaret för att gifta sig.

Etikett i kyrkan

Bröllopsdagen är en av de viktigaste dagarna i brudparets liv och kommer att bli ett minne för livet för både dem och gästerna. Lite etikett kan vara bra att känna till.

Vill ni gifta er utomlands?

Vad roligt att ni vill gifta er! Ni kan vigas eller bli välsignade (när ni redan gift er borgerligt) i Svenska kyrkan utomlands. Olika regler gäller i olika länder, här får du praktisk information.

Tro, hopp och kärlek
Kärleken är tålmodig och god. Kärleken är inte stridslysten, inte skrytsam och inte uppblåst. Den är inte utmanande, inte självisk, den brusar inte upp, den vill ingen något ont. Den finner inte glädje i orätten, men gläds med sanningen. Allt bär den, allt tror den, allt hoppas den, allt uthärdar den. Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre, och störst av dem är kärleken.
(1 Kor 13:4--7, 13)