"I människors vänskap och kärlek till varandra anar vi också Guds kärlek.
Det gäller all vänskap liksom relationen mellan två människor."

Boka vigsel

Vill du boka tid för vigsel i Västermalms församling är du välkommen att kontakta församlingsexpeditionen.

Skicka ett mejl till vastermalms.forsamling@svenskakyrkan.se eller ring 08-545 70 964.

Vad kostar det?

Det kostar inget att gifta sig i Svenska kyrkan i Sverige, men om ni har särskilda önskemål som medför extra kostnader för församlingen får ni komma överens om dem med prästen och eventuellt bekosta dem själva.

Mer om vigsel

Att gifta sig borgerligt eller kyrkligt har samma värde inför lagen. En kyrklig vigsel består av en gudstjänst med många symboler. I Guds och alla vittnens närvaro lovar ni varandra att vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut. Tillsammans ber vi Gud att välsigna ert äktenskap och finnas med i både glädje och sorg.

Alla är välkomna att fira sitt bröllop i Svenska kyrkan och tänk på att minst en av er ska vara eller bli medlem i Svenska kyrkan. Det är inget hinder om den andra tillhör en annan kyrka eller religion.

Vi har tre vackra kyrkor och ett kapell
Har ni funderat på var ni vill gifta er? I Västermalms församling finns vackra
Kungsholms kyrka, S:t Görans kyrka, Essinge kyrka och S:t Eriks kapell. Om ni vill gifta er på en annan plats än i en kyrka, kan ni tala med prästen om det.

Välkommen att kontakta oss och boka tid för vigsel på telefon 08-545 709 64.

Vigseln är gratis

Ni behöver ett intyg om hindersprövning från Skatteverket
I god tid före vigseln behöver ni beställa ett intyg om hindersprövning från Skatteverket. Intyget gäller i fyra månader. Syftet med intyget är att kontrollera att det inte finns några hinder för er att gifta er, till exempel att någon av er är under 18 år.

Vigsel på annat språk
Om svenska inte är det självklara språket för er vigsel, kan ni välja ett annat språk. Det finns ett inslag i vigseln som kallas ”tillkännagivandet”. Det kan jämställas med när en myndighet eller en domstol fattar ett beslut. Enligt lagen ska sådana beslut alltid uttalas på svenska, även om de kan kompletteras med ett uttalande också på ett annat språk.

Innan bröllopet har ni ett vigselsamtal med prästen
Inför vigseln kommer ni att ha ett vigselsamtal tillsammans med prästen. Under samtalet planerar ni vigseln: vilka texter som ska läsas, hur löftena ska låta, vem som gör vad och när. För prästen blir samtalet dessutom ett sätt att lära känna er, och en bra grund för vigseltalet till er.

Samtalet kan ni ha i kyrkan eller hemma hos er. Om ni väljer att ha det hemma, kan ni sedan ha ett möte i kyrkan. Då går ni igenom ceremonin på plats för att ni ska känna er bekväma under vigseln.

En kyrklig välsignelse om ni redan har gift er borgerligt
Om ni redan har vigts borgerligt eller i en annan kyrka, kanske i ett annat land, kan ni få en kyrklig välsignelse. Ceremonin är väldigt lik vigselgudstjänsten, men den har ingen betydelse i lagens mening.

Vill ni gifta er utomlands?
Det går bra att gifta sig eller få kyrklig välsignelse i utlandet. Läs gärna mer om att gifta sig utomlands.

Boka vigsel

Tro, hopp och kärlek
Kärleken är tålmodig och god. Kärleken är inte stridslysten, inte skrytsam och inte uppblåst. Den är inte utmanande, inte självisk, den brusar inte upp, den vill ingen något ont. Den finner inte glädje i orätten, men gläds med sanningen. Allt bär den, allt tror den, allt hoppas den, allt uthärdar den. Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre, och störst av dem är kärleken.
(1 Kor 13:4--7, 13)