Anrika KU skänker sina besparingar mot nytt elpiano

Nyhet Publicerad Ändrad

En dag i våras kliver välkände Enåkersbon och tillika en av församlingens förtroendevalda Bertil Johansson från Saxgården in på expeditionen. I hans hand fladdrar en insättningsavi till banken. Han ber om att få ett kontonummer att sätta in pengarna på. I sin ficka har han även ett gåvobrev ... (Klicka på notisen för att läsa vidare!)

Gåvobrevet lyder:

”Kantor Sven-Erik Lingman var en eldsjäl för kyrkligt ungdomsarbete, på hans initiativ bildades en lokal avdelning i Enåker 1961. Prästen Thorsten Borgehammar ritade en ambo och även knäfall och ljusstakar som såldes. "IKTYS" kyrklig slöjd bildades som stödförening till KU i Enåker. Med detta arbetade också kyrkvärden Sven Blidmo samt kyrkväktaren Kalle Andersson. De tre förstnämnda är sedan några år avlidna.

Vi kvarvarande från det gamla KU i Enåker vill nu överlämna
vårt kvarvarande resultat på 16 895 kr till Västerlövsta pastorat att användas till inköp av ett elektriskt piano till Enåkers församlingshem.

Enligt beslut av intresserade personer från det gamla KU i Enåker.

Karl-Gustaf Andersson, Gun-Britt Johansson,
Bertil Johansson, Agneta Lindblom”

En sann saga om ett litet underverk

Med sig har Bertil även skriften om Ambon, eller IKTYS-ambon som den också kallas (ambo = läspulpet eller talarstol). I korta drag handlar det alltså om att denna lilla KU-grupp i Enåker tillverkade en ambo, med Borgehammar, Kyrk-Kalle och Sven Blidmo i spetsen. Ambon blev så fin att det slutade med tillverkning och försäljning av ett par hundra exemplar som till och med såldes världen över!

Skriften finns nu att läsa här.

En fantastisk sann historia från Enåkers församling!

Elin Johansson

Ett stort tack ...

... för den generösa gåvan och möjligheten att tillgå ett fint musikinstrument för verksamheten i Enåker!

Katarina Björklund, kyrkoherde