Vigsel & dop

Planerar ni ert bröllop? Eller är det dags för dop?

Välkomna att gifta er i kyrkan!

Alla är välkomna att fira sitt bröllop i Svenska kyrkan, men minst en av er ska vara eller bli medlem i Svenska kyrkan. Det är inget hinder om den andra tillhör en annan kyrka eller religion.

Att gifta sig kyrkligt eller borgerligt har samma värde inför lagen, men en kyrklig vigsel består av en gudstjänst med många symboler. I Guds och alla vittnens närvaro lovar ni varandra att vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut. Tillsammans ber vi Gud att välsigna ert äktenskap och hjälpa er genom de svårigheter ni kommer att möta i livet.

En vigsel i kyrkan kan vara storslagen och pampig – eller, lika gärna, liten och intim. Många gäster eller bara två vittnen – det bestämmer ni.

Att vigas i kyrkan kostar inget. Vigslar äger oftast rum på lördagseftermiddagar, men alla veckodagar är möjliga. Boka tid via församlingsexpeditionen. I god tid före bröllopsdagen träffar ni prästen och går igenom såväl innebörden av äktenskapet som hur själva vigselgudstjänsten går till.

Mer om vigsel i Svenska kyrkan

Foto: Västerfärnebo-Fläckebo församling

Dags för dop?

Vill du låta döpa ditt barn? Är du ung eller vuxen och vill bli döpt själv? Dopet är en fest då vi firar att den som döps blir en del i Guds stora familj.

Den som döps blir samtidigt medlem i Svenska kyrkan. Dopet bokas hos församlingsexpeditionen eller direkt med någon av prästerna. Dopprästen tar kontakt för ett dopsamtal, som handlar både om dopets innebörd och de praktiska arrangemangen.

Små barn, unga, vuxna och äldre är lika välkomna att döpas. Man behöver inte prestera något, tro på rätt sätt eller förstå allting. Tvärt om – dopet är en gåva som vi får ta emot.

I Västerfärnebo och Fläckebo kyrkor äger dopgudstjänsterna oftast rum på söndag eftermiddag, men alla veckodagar är möjliga.

Mer om dopet
Dopgudstjänsten