Västerås stift Besöksadress: Västra Kyrkogatan 9, 72215 Västerås Postadress: Västerås stift, Box 7, 72103 Västerås Telefon:+46(21)178500 E-post till Västerås stift

De sista överlevandes röster

Starka berättelser och svåra minnen. Två av förintelsens överlevare, Kate Wacz och Zsuzsanna Reisch, var tillsammans med utställningsfotograf Sanna Sjöswärd på besök i biskopsgården inför öppnandet av Fading Stories i Västerås domkyrka.

Offentligheten har blivit deras att bära liksom minnena från förintelsen. Zsuzsanna Reisch levde under falsk identitet i Budapest. Hon berättar hur de köpte julgran och låtsades vara kristna, i ständig rädsla för upptäckt. På andra sidan av kaffebordet i biskopsgården sitter en reporter från Vestmanlands Läns Tidning. Hon ställer frågor och fotograferar. En bit bort i soffan sitter Kate Wacz. Hon kan berätta om dagen då hon vid sin mammas sida tittade upp i ansiktet på mannen vars rykte gått som en löpeld genom staden, han hette Raoul Wallenberg och skulle bli biljetten till Sverige.

De båda äldre kvinnorna har ett för dagen fullmatat schema, med lunch och kaffe hos biskopen innan det i regi av Västerås pastorat är dags för öppnandet av vandringsutställningen Fading Stories i Västerås domkyrka. Fårade ansikten, vakna blickar. Porträtten väntar under pelarvalven medan invigningstalare och församling intar sina platser. Pastoratet har anlitat fotograf Henrik Mill för att dokumentera dagen. Zsuzsanna Reisch och Sanna Sjöswärd väntar på att Kate Wacz ansluter för en bild bland utställningens porträtt.

– Visst är det fantastiskt att se dem här, bland deras egna berättelser och Sannas bilder. Jag tror att många måste ha kommit till den här trakten. Människor som idag kan berätta om hur morfar överlevde eller hur familjen kom till Sverige, säger biskop Mikael Mogren.

Kate Wacz är på väg upp för rampen till utställningsområdet där Zsuzsanna väntar. Klockan är två, men ett par foton kanske ändå hinns med innan kommunfullmäktiges ordförande tar plats i talarstolen. Domkyrkokaplan Peter Forsberg är angelägen om att komma igång, men Kate Wacz är lika angelägen, blicken sökande.

– Var är Gustav?

– Han är här borta Kate hjärtat, kommer Sanna Sjöswärds trygga röst till svar. Hon är fotografen bakom utställningen och har under flera år arbetat med att dokumentera de sista överlevarna. Deras ansikten och deras berättelser. Vunnit deras förtroende och vänskap.

Efter invigningen är det många som kommer fram och vill prata. Berätta om sin egen anknytning, till utställningen och till dem som finns kvar. Kate Wacz står framför porträttet hon sökte. Hennes bror Gustav Kadelburger blickar tillbaka, omsorgsfullt porträtterad genom Sannas lins. Han gick bort i somras.