Biskopens vapen och valspråk

Varje biskop har ett vapen och ett valspråk som är hämtat ur bibeln. Biskop Mikael Mogren har valt några ord ur Johannesevangeliets inledning: "Ordet blev människa". (Joh 1:14)

Vapensköldens grundfärger är blått och silver. De ska föra tanken till Dalarna och Västmanland; till Mariablått - även kallat dalablått - och till silver från Sala silvergruva. Färgerna är samtidigt en hälsning till alla sverigefinländare i stiftet.

Biskopsmössan(mitran) har Västerås stifts textilkonsulent Berit Lundqvist formgivit och sytt till Thomas Söderberg med mått från den 1400-talsmitra som förvaras i Västerås domkyrka. Liksom på teckningar av Claes-Bertil Ytterbergs biskopsvapen är kräklan stiftets egen.

I sköldens främre fält står Kristus som Guds lamm från Johannesevangeliet 1:29. Sedan år 1298 är Gudslammet belagt som sigill för Västerås stift och dess biskop. Gudslammet har blicken fästad på Mariarosen som är hämtad från Västerås stadsvapen och som även finns i Martin Luthers vapen.

Korsets sex avhuggna grenar påminner om vardagens mödor. Grenarna bär spår efter skogsarbete och markerar både skönheten och skörheten i det vanliga livet.

I korsets centrum har Kristus genom sin mor Maria slagit ut som en ros och närvarar på den sjunde dagen i de heligas gemenskap, förkunnelse och sakrament. Vad som blir i framtiden är beroende av Guds skaparkraft, Ordet.

Ordet blev människa (Joh 1:14) är Mikael Mogrens personliga valspråk som biskop.

Vapnet är tecknat av Magnus Bäckmark