Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Västerås stift Besöksadress: Västra Kyrkogatan 9, 72215 Västerås Postadress: Västerås stift, Box 7, 72103 Västerås Telefon:+46(21)178500 E-post till Västerås stift

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Biskopens vapen och valspråk

Varje biskop har ett vapen och ett valspråk som är hämtat ur bibeln. Biskop Mikael Mogren har valt några ord ur Johannesevangeliets inledning (Joh 1:14): "Ordet blev människa".

"Ordet blev människa" (Joh 1:14), Mikael Mogrens personliga valspråk som biskop,  handlar om att Gud kom till världen som en människa, som det lilla barnet Jesus. Också idag möter vi Gud överallt där det finns kärlek, i det verkliga, vardagliga livet och i mötet med vanliga människor.

Det finns ingen motsättning mellan andligt och materiellt, eftersom det gudomliga blev människa av kött och blod, Jesus Kristus.

Mikael Mogren om sitt valspråk

Vapensköldens grundfärger är blått och silver och ska föra tanken till Dalarna och Västmanland – Mariablått, även kallat dalablått, och silver från Sala silvergruva. Färgvalet är samtidigt en hälsning till alla sverigefinländare i stiftet.

Biskopsmössan (mitran) har Västerås stifts textilkonsulent, Berit Lundqvist, formgivit och sytt till förre biskopen Thomas Söderberg, med mått från den 1400-talsmitra som förvaras i Västerås domkyrka. Biskopsstaven (kräklan) är en symbolisk herdestav i silver och används vid högtidliga tillfällen.

I sköldens främre fält står Guds lamm, en bild för Kristus hämtad ur Johannesevangeliet (Joh 1:29). Gudslammet har varit ett sigill för Västerås stift och dess biskop, åtminstone sedan år 1298. Gudslammet har blicken fästad på Mariarosen, som är hämtad från Västerås stadsvapen och även finns i Martin Luthers vapen. 

Symbolen lammet och rosen ska också påminna oss om två förebilder i Bibeln, Johannes Döparen och Jesu mor Maria. De står för olika aspekter som behövs, både i kyrkan och inom varje kristen. Johannes är frimodig och frispråkig, han är en ”doer” som inte drar sig för att vara obekväm för att få något gjort, eller säga något viktigt. Maria är den eftertänksamma, den som funderar ett varv till. Hon är den strategiska, som lyssnar och bearbetar saker inom sig, innan hon fattar kloka och övervägda beslut.

Korsets sex avhuggna grenar påminner om vardagens mödor. Grenarna bär spår av skogsarbete och markerar både skönheten och skörheten i det vanliga livet.

Vapnet är tecknat av Magnus Bäckmark