Västerås stift

Prata med oss

Kontakt

Västerås stift Besöksadress: Västra Kyrkogatan 9, 72215 Västerås Postadress: Västerås stift, Box 7, 72103 Västerås Telefon: +46(21)178500 E-post till Västerås stift

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Till innehållet

Biskopens vapen och valspråk

Varje biskop har ett vapen och ett valspråk som är hämtat ur bibeln. Biskop Mikael Mogren har valt några ord ur Johannesevangeliets inledning: "Ordet blev människa". (Joh 1:14)


Vapensköldens grundfärger är blått och silver. De ska föra tanken till Dalarna och Västmanland; till Mariablått - även kallat dalablått - och till silver från Sala silvergruva. Färgerna är samtidigt en hälsning till alla sverigefinländare i stiftet.

Biskopsmössan(mitran) har Västerås stifts textilkonsulent Berit Lundqvist formgivit och sytt till Thomas Söderberg med mått från den 1400-talsmitra som förvaras i Västerås domkyrka. Liksom på teckningar av Claes-Bertil Ytterbergs biskopsvapen är kräklan stiftets egen.

I sköldens främre fält står Kristus som Guds lamm från Johannesevangeliet 1:29. Sedan år 1298 är Gudslammet belagt som sigill för Västerås stift och dess biskop. Gudslammet har blicken fästad på Mariarosen som är hämtad från Västerås stadsvapen och som även finns i Martin Luthers vapen.

Korsets sex avhuggna grenar påminner om vardagens mödor. Grenarna bär spår efter skogsarbete och markerar både skönheten och skörheten i det vanliga livet.

I korsets centrum har Kristus genom sin mor Maria slagit ut som en ros och närvarar på den sjunde dagen i de heligas gemenskap, förkunnelse och sakrament. Vad som blir i framtiden är beroende av Guds skaparkraft, Ordet.

Ordet blev människa (Joh 1:14) är Mikael Mogrens personliga valspråk som biskop.

Vapnet är tecknat av Magnus Bäckmark