En man i väst med texten Kyrkoval står vid en roll-up med texten Rösta i kyrkovalet 8-21 september.
Lyssna

Kyrkvalet 2025

Söndagen den 21 september 2025 är det val till Svenska kyrkans beslutande organ. Du kan förtidsrösta mellan den 8 och 21 september i en röstningslokal i vår församling eller i hela Sverige.

Söndagen den 21 september 2025 är det val till Svenska kyrkans beslutande organ i Värnamo församling, Växjö stift och på nationell nivå. Ledamöter i kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och i kyrkomötet utses då genom direkta val.

Alla medlemmar i Svenska kyrkan som fyllt 16 år kan bidra till den demokratiska ordningen genom att använda sin rösträtt. När Du lägger Din röst deltar Du direkt i valet av ledamöter till de beslutande organen: kyrkofullmäktige i Värnamo församling, ledamöter till stiftsfullmäktige i Växjö stift och ledamöter till kyrkomötet.

Du är varmt välkommen till något av våra röstmottagningsställen med din röst!

 

Olika möjligheter att rösta:


Röstning i vallokal Du röstar i vallokalen den 21 september i det av Värnamo församlings valdistrikt som du tillhör.

Omkring 1 september kommer röstkort med posten. Värnamo församling har tre olika valdistrikt. Vallokalerna i de tre olika valdistrikten finns i S:t Johannes kyrka, Värnamo församlingshem och Fryele församlingshem. På Ditt röstkort står vilken vallokal du ska rösta i och vilka tider denna vallokal är öppen under valdagen.

Öppettider i respektive vallokal den 21 september:

Värnamo Västra 1 S:t Johannes kyrka kl. 13.00-20.00

Värnamo Östra 2 Värnamo förs. hem kl. 9.00-11.00 samt 12.00-20.00

Nydala-Fryele 3 Fryele förs. Hem kl. 10.00-13.00 samt 17.00-20.00

Vi har även en röstningslokal öppen på valdagen i Värnamo församlingshem. Här förtidsröstar man på valdagen. Vilken medlem som helst kan förtidsrösta här, även om man inte är bosatt i valdistriktet eller i församlingen. Obs! Röstkort behövs!

Förtidsrösta 

Du kan förtidsrösta personligen, med bud- eller brevröst om du inte kan komma till din vallokal på valdagen.

I röstningslokal 

Du kan förtidsrösta mellan den 8 och 21 september i en röstningslokal i vår församling eller i hela Sverige.

Röstningslokalen i Värnamo församling finns i Värnamo församlingshem.

Röstningslokalens öppettider är följande:

Måndag 8/9 kl. 10.00-12.00 
Tisdag 9/9 kl. 10.00-12.00 samt 17.00-20.00 
Onsdag 10/9 kl. 10.00-12.00 
Torsdag 11/9 kl. 10.00-12.00 samt 17.00-20.00 
Fredag 12/9 kl. 10.00-12.00 
Lördag 13/9 kl. 10.00-12.00 
Söndag 14/9 Stängt 
Måndag 15/9 kl. 10.00-12.00 
Tisdag 16/9 kl. 10.00-12.00 samt 17.00-20.00 
Onsdag 17/9 kl. 10.00-12.00 
Torsdag 18/9 kl. 10.00-12.00 samt 17.00-20.00 
Fredag 19/9 kl. 10.00-12.00 
Lördag 20/9 kl. 10.00-12.00 
Söndag 21/9 kl. 9.00-11.00 samt 12.00-20.00

Bud- eller brevrösta 

Om Du inte kan ta dig till förtidsröstningslokal eller till vallokalen kan Du budrösta. Du anlitar en annan person att ta med sig röstningsförsändelsen som Du har gjort i ordning i vittnens närvaro till en röstningslokal för förtidsröstning eller på valdagen, till vallokalen i valdistriktet som står angivet på Ditt röstkort.

Det går också att brevrösta. Du skickar då röstningsförsändelsen på posten i så god tid att den kan vara framme hos stiftet senast den 17 september. Det finns ett särskilt brevröstningspaket som ska användas för att göra i ordning såväl budröst som brevröst. I detta finns information om hur Du gör i ordning dem.

Brevröstningspaket finns från 15 augusti att hämta på eller beställa från pastorsexpeditionen i Värnamo.

Du kan skriva Ditt val av nomineringsgrupp och ev. kandidatnamn på de tre blanka valsedlar som finns i brevröstningspaketet.

Namn på nomineringsgrupper och kandidater för de tre valen i resp. valkrets finns på Nomineringsgrupper och kandidater - Kyrkovalet.

Ta med röstkortet när du ska rösta!

Även om du är känd för valförrättarna i vallokalen underlättar det om röstkortet är med. Legitimation kan också behövas om Du inte är känd av valförrättarna.

Vid förtidsröstning och budröstning måste röstkortet vara med.

Om röstkortet förkommit kan ett dubblettröstkort skrivas ut.

Kontakta pastorsexpeditionen för information och beställning, telefon 0370-30 04 00 eller linda.wiltander@svenskakyrkan.se, varnamo.forsamling@svenskakyrkan.se.

Personnummer behöver då anges. Nytt röstkort skickas alltid till folkbokföringsadressen. Om du besöker pastorsexpeditionen måste Du kunna legitimera Dig för att få ut ett nytt röstkort.

Valnämnden i församlingen ansvarar för organisationen av valen och administrationen sköts av Värnamo församling.

Frågor om valet kan ställas till Linda Wiltander via mail linda.wiltander@svenskakyrkan.se eller via telefon 0370-30 04 00.

Valnämnden i Värnamo församling

Nomineringsgrupper

I Värnamo församling går tre nomineringsgrupper till val. Här nedan kan du läsa mer om de nomineringsgrupper som ställer upp i valet till Värnamo församling. Varje nomineringsgrupp ansvarar själv för innehållet och texterna återger inte Värnamo församlings åsikter eller ställningstaganden. Nomineringsgrupperna presenteras i bokstavsordning.

 

Gladare församlingsliv

Vi är en partipolitiskt obunden grupp med visionen att Värnamo Församling ska vara en gemenskap som speglar Guds vilja i gudstjänst och liv och som talar tydligt om Jesus Kristus. Våra representanter är aktiva och delaktiga i gudstjänstlivet och församlingsarbetet.

Hjärtefrågor

  • En öppen och välkomnande kyrka som för ut evangeliet och som präglas av glädje, gemenskap och delaktighet i alla åldrar.
  • Variation av gudstjänster på olika tider.
  • Sången och musiken är en viktig del i gudstjänsten och kan vara ett redskap för att förmedla och fördjupa tron.
  • Öka delaktigheten i gudstjänsten.
  • Främja arbetet med barn, unga och familjer.
  • Främja det diakonala arbetet och vill att kyrkan ska vara aktiv i samhällsfrågor.
  • Vi vill vårda skapelsen och verka för en bättre miljö.
  • Vi vill stödja ekumeniken med full respekt för varje samfund.

 

Socialdemokraterna

Vår grundtanke är att kyrkan är en del av den svenska modellen som Socialdemokraterna varit med och format, som bygger på delaktighet och inflytande och där solidaritet och öppenhet är självklart. Vi vill ha en öppen och välkomnande folkkyrka där alla kan delta på lika villkor. Kyrkan ska vara en förebild när det gäller arbetet med miljö- och klimatfrågor. Vi har en omvärld med krig och världsledare som skapar spänningar, oro, förstörelse och lidande som påverkar oss. Kyrkan ska fortsätta att ta ställning i kampen för människovärde.

Hjärtefrågor

  • Att barn och ungdomar ska ha möjlighet till en aktiv fritid utan att det är en kostnadsfråga.
  • Att de anställda i kyrkan har en bra arbetsmiljö, goda arbetsvillkor och utan diskriminering.
  • Att vi vårdar kulturarvet för framtida generationer och förvaltar egendomar och resurser på ett bra sätt.

 

Sverigedemokraterna

Jag, Martti Steinmetz, ställer upp i kyrkovalet för kyrkan idag är tyvärr för politiserad och dom kristna värderingarna urholkas. Då behövs en konservativ röst i kyrkan för att försöka åter fokusera på dom kristna värderingarna.

Viktiga frågor är traditionella då den kristna kyrkan har varit en del i livets glädje och sorg tex. bröllop, dop, konfirmation och begravning. Den kristna kyrkan har format det svenska samhällets moral och etik. Dessa traditioner är än idag viktiga. Vi ser att intresset hos unga för kristendomen ökar, troligtvis för att de behöver en fast punkt, en tro i dessa oroliga tider med klimatalarmism, krigshot, islamisering av västvärlden och mobbning i skolan och sociala medier. Samtidigt är det viktigt att den Svenska kyrkan fortsätter arbetet med att hjälpa dom svaga grupperna i samhället särskilt lokalt och i närområdet.

 

 

Läs mer om kyrkovalet här.