Lyssna

Nyhet / Publicerad 31 mars 2025 / Ändrad 21 april 2025

Våga prata med varandra

Kan kyrkan hjälpa oss att bygga tillit och försoning i en tid av splittring. Enligt författaren och teologen Per Starke är grundstråken tro, hopp och kärlek viktiga för att skapa en bättre framtid. – De är grundläggande för att bygga tillit mellan människor, säger han.

Många upplever att det är en orolig tid som vi lever i. Demokratier som krymper, ett utmanande digitalt landskap och ett klimathot som tynger våra axlar.

Per Starke är författare och teolog med en lång erfarenhet av ledarskap inom Svenska kyrkan. Han menar att det finns mycket att lära av historien och att det går att förändra framtiden. –

Tro, hopp och kärlek är centrala begrepp i vår kristna tro. De är grundläggande för att bygga tillit mellan människor. Tro handlar om en relation, om att lita på någon – och för mig är aposteln Paulus tro på Jesus det främsta exemplet på tillit, säger Per Starke.

Vi kan sprida ett välgrundat hopp och sakta bygga tillit där vi står.

Per menar att Svenska kyrkan som en av Sveriges största aktör inom civilsamhället fyller en viktig funktion för att bygga tillit mellan människor.

– Kyrkan och kristenheten kan visa på gränsöverskridande kärlek, vi kan sprida ett välgrundat hopp och sakta bygga tillit där vi står. Vi kan vara ett motgift mot de krafter som driver samhället i en negativ riktning, säger Per. Han tar ett exempel från sitt eget liv. En sen kväll i ett folktomt industriområde i en förort, efter en föreläsning han haft. Busslinjen var flyttad. Han söker kontakt med några som hänger utanför kiosken för att fråga om vägen. Det slutar med att paret han pratar med skjutsar honom i sin bil till hans hotell.

– Jag hade aldrig mött dessa människor om jag inte vågat fråga om vägen, Det finns föreställningar om den andre, sen möts vi, i situationer där vi kanske inte alls hade tänkt. Människor som jag aldrig hade tänkt söka upp eller prata med möts och då får vi lita på varandra. Vi måste vara öppna för den andres initiativ. Vi måste våga prata med varandra för att bygga tillit, säger Per.

 

Han återkommer till Paulus som såg på Jesus med största tillit.

– Kärlek och försoning var centrala teman för Paulus, och han uppmanade sina följare att leva i fred och harmoni. Det handlar om både små och stora sammanhang – som barn, familj eller granne – långsamt lär vi oss att bygga förtroende. Det handlar om relationer så våga därför prata med din granne så bidrar du till att bygga tillit i vardagen. Det sker i små steg, fortsätter han.

I sina föreläsningar och på sin egen Facebooksida agerar Per som folkbildare där han väver samman nutid med dåtid. Här får vi läsa citat av författare och filosofer genom tiderna som han knyter ihop med det som händer i världen idag. Han ger exempel på tidigare envåldshärskare som folket till slut vann över för att de ville ha frihet och demokrati men hur samma sak upprepar sig idag.

– Vi måste förvalta våra förfäders arv, historiskt har många satt livet till för ett liv i frihet med demokrati och jämlikhet. Amerikanska inbördeskriget är ett exempel. Ett annat är hur den ryska presidenten Putin agerar och hur han använder sig av samma härskarteknik som skett tidigare i historien,säger Per.

Exemplen om hur krig blivit fred är något som Per lyfter fram i ett flertal exempel. – Sverige har legat i krig med Danmark, men dödar inte danskar idag. Vi byggde en bro mellan våra länder. Så måste vi även tänka på lokal nivå, i våra liv, över kulturella gränser och mellan familjer, säger Per.

Just nu skriver Per en romanserie om Europas historia med fokus på ett urval länder. – Kan man sin historia så förstår man att den vägen som sker nu inte är rätt, avslutar han.

 

TEXT: Emelie Simmins
FOTO: Mikael Ringlander