Uppsala stift bidrar till bildande av naturreservat

Nyhet Publicerad

Under 2021 avyttrade stiftet två områden med skogsmark, hela innehavet av Fiby urskog samt norra delen av ett större skogsområde i Berkinge, till Naturvårdsverket för att bidra till bildandet av naturreservat

Skylt naturreservat på stolpe i skogen
Foto: Gustaf Hellsing /Ikon

Fiby urskog ligger inom en större fastighet som Uppsala stift förvaltat sedan en lång tid tillbaka, sannolikt flera hundra år. 1966 bildades ett naturreservat av själva urskogen som dock redan innan reservatet bildades brukats mycket sparsamt på grund av sitt naturskyddsvärde.

- Vi har förvaltat Fiby urskog länge. Att vi nu valt att avyttra fastigheten till Naturvårdsverket gör att då får Länsstyrelsen, som redan idag sköter reservatet, ansvaret för fastigheten i sin helhet, säger Helena Eld, chef för Egendomsenheten i Uppsala stift.

En anledning till avyttringen är att allt fler besökare har hittat till reservatet genom åren, vilket genererat ökade kostnader för väghållning, stigröjning, skyltning och parkering. För att underlätta att besökare tar en säkrare väg till skogen har stiftet bland annat bidragit med en bro över Fibyån vid Kvarnberg.

Ladda ner översiktskarta Fiby urskog (PDF)

Sedan 2018 har Fiby urskog tyvärr blivit hårt angripen av Granbarkborren vilket bidragit till en dramatisk ökning av antalet döda granar som riskerar att falla omkull och gjort det farligt att vistas i skogen. Skogen blev ett populärt utflyktsmål efter att coronapandemin bröt ut.  Sedan hösten 2021 har dock Länsstyrelsen uppmanat till mer försiktighet när man besöker skogen.

Granbarkborrens angrepp på urskogen har också påverkat intilliggande skogsmark som stiftet förvaltar.

- Länsstyrelsen har provat att lägga ut fångstvirke för att fånga in granbarkborrar men tyvärr skedde det för sent. Vi har i omgångar fått avveckla granbestånden på hela fastigheten då angreppen av granbarkborren dödat stora områden, säger John Bjarnert stiftskogvaktare.

Uppsala stift har sedan 1990-talet skapat tretton kyrkreservat som är Svenska kyrkans sätt att bevara värdefulla naturtyper. Kunde man inte gjort ett kyrkreservat av Fiby urskog?

-Nej, Fiby urskog var redan ett naturreservat när vi började skapa kyrkreservat. Det är bättre att vi gör kyrkreservat av andra intressanta och värdefulla områden som inte är planerade för naturreservat, betonar Helena Eld.

Läs mer om Uppsala stifts tretton kyrkreservat 

Berkingeskogen, cirka 25 km nordväst om Östhammar i norra Uppland, är en del av ett större område om 700 ha som förvaltningen köpte in från Naturvårdsverket 2017 i samband med att Naturvårdsverket fick köpa ett antal områden med höga naturvärden av Uppsala stift. Efter köpet har Länsstyrelsen visat intresse av att göra reservat av den norra delen om ca 110 ha och Naturvårdsverket vill då återanskaffa den marken för att kunna bilda ett större sammanhängande reservat.

Området består till stor del av äldre skiktad skog som är 120-140 år, och håller en stark tjäderstam som trivs i den typen av livsmiljö.  

- Vi har sedan övertagandet av fastigheten identifierat höga naturvärden i delar av det aktuella området. Dessa värden har identifierats i samband med att vi gjort naturvärdesbedömningar vilket vi gör innan större skogliga åtgärder. Området i sig har goda förutsättningar för skogshöns, sen har man även brukat marken så att man skapat skiktning vilket förbättrar dessa livsmiljöer, berättar John Bjarnert.

Ladda ner översiktskarta Berkingeskogen (PDF)

Enligt Jordförvärvslagen, som reglerar försäljning och inköp av mark och skog kan man då istället förvärva motsvarande areal annan mark som passar bättre brukande enligt verksamhetsplanen. 

Förvaltningen arbetar aktivt med att skapa större brukningsenheter vilket innebär att man avyttrar fastigheter som är små eller ligger i utkanterna. För ett par år sedan köptes en större skogsfastighet, i nära anslutning till fastigheten i Berkinge, av en privatperson. Då förvaltningen är en juridisk person krävs förvärvstillstånd för att få köpa av privatperson. Enligt Jordförvärvslagen, måste man som juridisk person sälja motsvarande produktionsförmåga till privatpersoner eller till staten för naturvårdsändamål. De två försäljningarna till Naturvårdsverket bidrar till att förvaltningen rättar upp sin markbalans.

skogstillgångar i Uppsala stift 

Prästlönetillgångarna i Uppsala stift ska bidra till stiftets församlingars och pastorats ekonomi. Mer om det kan man läsa i lagen om svenska kyrkan.

Kyrkoordningen säger att:
Tillgångarna ska förvaltas så effektivt som möjligt och på ett sådant sätt att de ger bästa möjliga uthålliga totalavkastning. Förvaltningen ska också ske på etiskt försvarbart sätt i enlighet med kyrkans grundläggande värderingar. Likaså ska natur- och kulturmiljövårdens intressen beaktas i skälig omfattning.

Läs mer om hållbart skogsbruk i Uppsala stift