Meny

Nordisk konfirmandledarkonferens

Rikssalen i Uppsala Slott är platsen för Nordisk konfirmandledarkonferens 9–11 september 2019. Tillsammans möts vi för att stärkas och inspireras, dela utmaningar och erfarenheter i vårt gemensamma uppdrag i konfirmandarbetet.

Tack alla deltagare, medverkande och funktionärer för tre fantastiska dagar vid Uppsala slott. Nordisk konfirmandledarkonferens är nu över för denna gång och vi hoppas att ni fått med er energi och inspiration att fortsätta med ert konfirmandarbete och med att hjälpa unga människor. På återseende i Norge 2021.

Planeringsgruppen, Uppsala i september 2019

Vi ser fram emot att möta dig i Uppsala.

Varmt välkomna till Uppsala och Nordisk konfirmandledarkonferens 9–11 september.

Fler platser. Mer slott. Lika mycket inspiration.

Anmälan öppen till 15/5

Konferensen erbjuder föreläsningar, tid för samtal, workshops, gemensamma andakter och gudstjänster.

Över 450 personer har nu säkrat sin plats och får bland andra möta ...

”Livet är en sjukamp – om betydelsen av att ha bra ledarskap omkring sig”. Carolina gjorde sin sista tävling i Finnkampen 2012 och avslutade därmed en helt enastående friidrottskarriär, som inneburit OS-, VM- och EM-guld. Under våren är hon aktuell i Mästarnas mästare på SVT.

Carolina Klüft

”Livet är en sjukamp – om betydelsen av att ha bra ledarskap omkring sig”. Carolina gjorde sin sista tävling i Finnkampen 2012 och avslutade därmed en helt enastående friidrottskarriär, som inneburit OS-, VM- och EM-guld. Under våren är hon aktuell i Mästarnas mästare på SVT.

”Hur formar vi gemensamma förhållningssätt, organisation, 
arbetssätt och visioner som stärker den unga människan?”. Lina är chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Nynäshamns kommun och blev uppmärksammad för sitt ledarskap som rektor för Ronnaskolan i Södertälje. Lina har setts i tv-serien Rektorerna och varit gäst hos Skavlan på SVT.

Lina Axelsson Kihlblom

”Hur formar vi gemensamma förhållningssätt, organisation, arbetssätt och visioner som stärker den unga människan?”. Lina är chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Nynäshamns kommun och blev uppmärksammad för sitt ledarskap som rektor för Ronnaskolan i Södertälje. Lina har setts i tv-serien Rektorerna och varit gäst hos Skavlan på SVT.

”Konfirmationens teologi – med plats för unga människor”. Kenneth är teol.dr i tro-och livsåskådningsvetenskap och rektor på Svenska kyrkans utbildningsinstitut. Han har tidigare varit kyrkoherde i Umeå pastorat samt varit föreståndare på stiftsgården i Undersvik.

Kenneth Nordgren

”Konfirmationens teologi – med plats för unga människor”. Kenneth är teol.dr i tro-och livsåskådningsvetenskap och rektor på Svenska kyrkans utbildningsinstitut. Han har tidigare varit kyrkoherde i Umeå pastorat samt varit föreståndare på stiftsgården i Undersvik.

”Utmaningar och förutsättningar i konfirmandarbetet” – Panelsamtal

Peter Wigren, Erika Heil Utbult, Cecilia Redner, Carina Samuelsson och Jonas Hammarström samtalar. Bild: Genom deltagarna

I panelen får du möta pedagoger och präster som på olika sätt har valt att arbeta på nya sätt. I dag finns otroliga utbud av träningsformer, föreningsliv, aktiviteter för unga människor och kyrkan behöver finnas på nya arenor och visa att Gud finns med i hela livet.

 • Peter Wigren
  Vad är det som händer i oss när vi släpper taget och ger oss av utanför boxen? Hur kan vi släppa taget, ha mod att backa? Hur kan vi bli en kyrka, där man tillåts vara utan prestation, krav, fixering på yta eller ett helt tydligt mål? Detta är frågor som Peter Wigren burit med sig i sitt arbete med konfirmander i Vadstena pastorat.
 • Erika Heil Utbult
  Erika har varit med i Lunds stiftsprojekt ”konfirmation på nya arenor” där Svenska kyrkan i Eslöv genomförde konfirmation med undervisning och konfirmationsgudstjänst under en och samma vecka.
 • Cecilia Redner
  Cecilia har under många år arbetat med att skapa utrymme och ge plats för barn och ungdomar i Västerås stift, inte minst genom Svenska Kyrkans Unga Camelot som är en lokalavdelning i Svenska Kyrkans Unga Västerås distrikt. Camelots vision är en kyrka och ett samhälle där alla kan känna sig välkomna och accepterade utan att mötas av okunskap och förtryck.
 • Carina Samuelsson och Jonas Hammarström
  I Växjö arbetar Carina och Jonas med kyrka och idrott. De kommer att dela sina erfarenheter av samverkan med föreningslivet i Växjö. De talar om vikten av att möta kyrkans medlemmar på bortaplan så att de känner sig hemma i sin kyrka. Med kopplingar till idrottens värld, symboler och språk väver de samman en konfirmationstid som landar i de ungas vardag.

LÄS OM workshops, tisdag 10 september

I anmälan väljer du vilken/vilka workshops du vill gå på. Du väljer antingen två halv eftermiddagsworkshop eller ett som pågår hela eftermiddagen.

Fakta om konferensen

Inbjudan som PDF.
 • Var
  Konferensen äger rum 9–11 september på Uppsala Slott som ligger centralt i Uppsala med gångavstånd från Uppsala Centralstation.
 • När
  Den 9/9 öppnar registreringen klockan 9.30 och därefter serveras lunch klockan 11.30. Konferensen avslutas med lunch den 11/9 klockan 12.30. Lunchen går att få med sig på resan hem.
 • Programmet i sammanfattning 
  Reservation för eventuella ändringar

  Måndag 9 september
  9.30 Registreringen öppnar
  11.30 Lunch
  13 Konferensen inleds
  14.20 Fika
  15 Lina Axelsson Kihlblom
  16.40 Gruppsamtal
  17.30 Middag
  19.30 Kvällsandakt

  Tisdag 10 september
  8.30 Morgonbön
  9 Kenneth Nordgren
  9.55 Fika
  10.35 Panelsamtal
  11.50 Lunch
  13.15 Workshops pass 1
  14.30 Fika
  15.30 Workshops pass 2
  18 Mässa
  19.30 Festmiddag

  Onsdag 11 september
  8.45 Morgonbön
  9 Tillbakablick och gruppsamtal
  9.45 Fika
  10.30 Carolina Klüft
  12 Sändning
  12.30 Lunch (grab and go)
 • Mat
  Under konferensen erbjuds vegetarisk mat. Önskar du kött till tisdagskvällens festmiddag anger du detta i din anmälan.
 • Antal
  500 deltagare. Anmäl dig så snabbt som möjligt för att vara säker på att få plats. Sista anmälningsdag 15 maj 2019.
 • Resa och boende
  Resa och boende bokar du själv. Tips på boende finns på denna sida.
 • Kostnad
  2600 svenska kronor
 • Kontakt 
  kyrkokansliet.konfirmandledarkonferens@svenskakyrkan.se
 • Ansvariga
  Konferensen är ett samarbete mellan Svenska kyrkans nationella nivå, Uppsala stift och Uppsala pastorat och är en del av det kyrkliga nordiska samarbetet.
 • Program
  Detaljerat program och mer information om konferensen kommer att skickas ut efter anmälningstidens slut.

Workshops under konferensen, tisdag 10 september

I anmälan väljer du vilken/vilka workshops du vill gå på. Du väljer antingen två halv eftermiddagsworkshop eller ett som pågår hela eftermiddagen.

 • Sociala medier (hel eftermiddag) – Max 16 deltagare
  Fullbokat
  Jan-Allan Stefansson, strateg för rörlig bild på kommunikationsavdelningen, Svenska kyrkan nationell nivå.
  En vanlig mobiltelefon har stora möjligheter att berätta i bild som alla kan lära sig. En inspirationsföreläsning om hur du kan arbeta kreativt med mobiltelefonen samt tillfälle att jobba praktiskt.
  Medtag mobiltelefon.
 • Lekar (halv eftermiddag)
  Fullbokat
  Unga ledare.
  Hur använder vi leken med våra konfirmander?
  Tillsammans får vi leka, prata om lekens pedagogiska betydelse och lära oss en massa nya lekar att ta med hem!
 • Konfirmationsgudstjänsten och konfirmandernas delaktighet (halv eftermiddag)
  Fullbokat
  Anna Lundgren, handläggare för konfirmandfrågor, nationell nivå.
  Konfirmationsgudstjänsten och konfirmandernas delaktighet. Ett samtal om likheter och olikheter, utmaningar och förutsättningar i våra nordiska kyrkor.
 • Klimatkris – ångest och hopp! (hel eftermiddag)
  Fullbokat
  Claes Hedström, präst och miljösamordnare.
  Hur kan vi stärka engagemang och vilja till förändring utifrån klimatkrisen? Hur kan en skapelseteologi hjälpa oss att tala om människans ansvarighet, skuld, förlåtelse och hopp?
 • Ungdomsmusikens plats och möjligheter (hel eftermiddag)
  Fullbokat
  Niclas Dahl, ungdomsmusiker.
  Niclas berättar om 15 års arbete med rockkören DUM (Domkyrkans ungdomsmusik), arbetet med unga i konfirmationsarbete och delar med sig av bra och dåliga erfarenheter. Praktiska övningar: Vi provar tillsammans på att sjunga och med enkel koreografi gestalta några sånger ur pop och rock-skatten.
 • Ledarutbildning (hel eftermiddag)
  Kajsa Måhl, projektledare ”från konfirmand till ung vuxen”, och unga vuxna.
  Hur rustar vi unga att vilja, kunna och växa i ledarskap? De allra flesta som konfirmerats och vill fortsätta vara del av kyrkans sammanhang väljer att göra det i ledaruppdrag av något slag. Workshopen kommer att presentera det ledarskapsmaterial som Uppsala pastorat och Uppsala stift arbetar med och utvecklar, och blir en presentation av både arbetsprocessen och materialet.
 • Frälsarkransen (halv eftermiddag)
  Fullbokat
  Emma Tribell, präst och författare.
  Emma berättar, utifrån sina egna böcker, hur Frälsarkransen kan användas i konfirmandarbetet. Hon låter oss också pröva några av metoderna.
 • Pilgrimsvandra på Eriksleden (hel eftermiddag) – Max 25 deltagare 
  Lars-Åke Skagegård och Ann-Charlotte Bergel.
  Tillsammans vandrar vi Eriksleden som pilgrimer gjort sedan medeltid. Du får veta mer om både vad det innebär att vara en pilgrim och om 1000 år av kyrkans historia, från den gamla domkyrkan till den nya domkyrkan i Uppsala.
  Sträckan är 6 km.
  Den går att följa med rullstol/permobil.
  Stopp för fika i Tunabergskyrkan.
 • Bibeln och HBTQ (hel eftermiddag)
  Simon Hedlund, ungdomspräst.
  Homosexualitet, homosexuella, och den Heliga Skrift – vad säger den, och vad säger vi? Föreläsning och workshop om vad Bibeln säger om samkönad sexualitet, och hur vi förklarar det för våra ungdomar.
 • NPF och Här är jag-konfirmander (halv eftermiddag)
  Kristina Åkerman, teckenspråkspräst och ansvarig för arbetet med funktionsvariationer. Anna Maria Lund, pedagog.
  Vad är en intellektuell funktionsnedsättning och hur arbetar vi med dem som har det? Kan kyrkan handskas med alla diagnoser? Är det alltid bra med integrerade grupper?
  I detta seminarium samtalar vi om olika intellektuella funktionsnedsättningar, hur vi kan bemöta dem samt ger praktiska tips och idéer på olika arbetssätt.
  (NPF är en förkortning för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar).
 • Kyrkorumspedagogik, visning i och kring Uppsala domkyrka (halv eftermiddag) – 30-40 deltagare
  15.30 fullbokat 
  Tina Pederson, församlingspedagog/gymnasieteolog. Charlotta Ingerholt, församlingspedagog/gymnasieteolog.
  Högt i tak och låga trösklar! Genom att lära känna ett kyrkorum lär du känna en tro. Här möts historia, nutid och framtid, här möter människor varandra och här möter människor Gud. Genom att reflektera över symbolers värde och föränderlighet relaterar vi kyrkorummet till våra egna liv. Upplev Uppsala domkyrka genom en visning som är speciellt anpassad för konfirmander.  
 • Att var en viktig vuxen – om barn och ungas psykiska ohälsa (halv eftermiddag)
  Fullbokat
  Tobias Wasserman, psykoterapeut.
  Idag både utgår och slutar diskussionen om barn och ungas ohälsa i psykiatriska diagnoser. Hur tänker vi teologi och kyrka när vi står i sådana situationer och vill förmedla livsmod och hopp? Hur kan vi vara stabila vuxna som fungerar som stöd?  I den här workshopen får du som är ledare möjlighet att fördjupa och samtala om de utmaningar dessa möten ger oss, både som individer och men också som kyrka.
 • Risk- och sårbarhetsanalys, krisplan (halv eftermiddag)
  15.30 fullbokat  
  Hur skapar vi trygga och säkra miljöer i konfirmandarbetet? Arbetslaget runt en konfirmandgrupp bör ha god kännedom om risker och sårbarheter. Detta är en förutsättning för att förebygga och hantera eventuella krissituationer som kan uppstå. Genom att kontinuerligt arbeta med en risk och sårbarhetsanalys förbättrar vi vår förmåga att ska trygga och säkra miljöer både för deltagare och ledare. Här får du prova och öva hur du kan gå tillväga, och får verktyg med dig för att fortsätta arbetet hemma.
 • Barnets rättigheter i kyrkan? (halv eftermiddag)
  Fullbokat
  Peter Ekman, handläggare för barn och unga, Kyrkokansliet, Svenska kyrkan. 
  Våra nordiska kyrkor möter ett stort antal barn varje år. Svenska kyrkan arbetar sedan 2012 med barnkonsekvensanalys som arbetsmetod för att stärka barnets ställning. I denna workshop får du som deltagare veta mer om detta arbete, metoder för barnkonsultationer m.m.  Under workshopen kommer vi att reflektera och samtala om svårigheter, möjligheter och det framtida arbetet med att stärka barnets ställning i kyrkan.

Tips på boende

Vi har förbokat några platser på följande hotell,
dessa rum måste bokas senast 30 juni 2019

Då det pågår flera stora evenemang i Uppsala under samma datum är det viktigt att hotell bokas i samband med att anmälan till konferensen görs. Nedan följer en lista på hotell där reserverade rum finns. Rummen är reserverade t o m 30 juni, från 1 juli släpps de till övriga hotellgäster. Var därför ute i god tid.

 

Fler tips