En helt ovanlig jul

Information och program för advent och jul i Svenska kyrkan Uddevalla pastorat.

Julen 2020 blir inte som vi tänkt och hoppats, och det gäller inte minst i kyrkan. Gudstjänster och konserter är inställda under advent, och vi vet ännu inte om vi kan fira gudstjänst på jul.

Den gången var det inte Folkhälsomyndigheten utan Skatteverket som kallade

Det är inte första gången som julen inte blir som planerat. Maria och Josef reste till Betlehem på myndigheternas begäran, trots att Maria var höggravid. Den gången var det inte Folkhälsomyndigheten utan Skatteverket som kallade. Väl framme fanns inget ledigt boende, och de hamnade tillslut i ett stall. Där födde Maria barnet. Sedan fortsätter historien med flykt och förföljelse. Knappast något blev som de nyblivna föräldrarna hade hoppats på eller tänkt sig.

Men mitt i mörker och utsatthet hände också det Heliga. Stjärnan lyste upp natten och allting blev nära, Guds son var född. Den Heliga familjen i den Heliga natten. Kanske kan det vara så för oss också. I det som inte blir som vi har tänkt, i det svåra, när vi minst anar det. Kanske ger det utrymme för stillhet, för ro, och för det Heliga? Precis som den första julen.